broken clouds
12°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

BIZARNI DETALJI LIKVIDACIJE PREDSEDNIKA HAITIJA: Moizovi atentatori pronađeni i uhvaćeni na čudnim mestima

10.07.2021. 19:49
Piše:
Srbija Danas/Logično
Objavljeni novi detalji o ubistvu

Tokom dvodnevne potrage za atentatorima na haićanskog predsednika Žovenela Moiza, Haićanska nacionalna policija (PNH) uhapsila je 19 osumnjičenih, uključujući 17 Kolumbijaca i dvojicu Haićanskih Amerikanaca. Svi muškarci pronađeni su skriveni u glavnom gradu Port-o-Prensu na mestima koja postavljaju više pitanja nego što odgovaraju.

ZANIMAJU VAS ELEKTRIČNI AUTOMOBILI? Sada možete trgovati cenom njihovih akcija!

ZANIMAJU VAS ELEKTRIČNI AUTOMOBILI? Sada možete trgovati cenom njihovih akcija!

NAREĐENA HITNA EVAKUACIJA! Stanovništvo Nevade i Kalifornije odmah skloniti na sigurno, PAKAO SE SPUSTIO NA ZEMLJU

NAREĐENA HITNA EVAKUACIJA! Stanovništvo Nevade i Kalifornije odmah skloniti na sigurno, PAKAO SE SPUSTIO NA ZEMLJU

AMERI SE ODRIČU SVOJE "RUŽNE" PROŠLOSTI: Uklonjen spomenik čuvenog generala oko koga su izbijali sukobi (VIDEO)

AMERI SE ODRIČU SVOJE "RUŽNE" PROŠLOSTI: Uklonjen spomenik čuvenog generala oko koga su izbijali sukobi (VIDEO)

PNH je u četvrtak rekao da se odred za ubistva, koji je ubio Moiza i ranio njegovu suprugu Martinu, u njihovoj kući u predgrađu Port-o-Prinsa u sredu rano ujutro, sastojao od 28 "stranaca"; ostalih devet je ubijeno u pucnjavi sa policijom, svi su identifikovani kao Kolumbijci. PNH i dalje traga za organizatorima akcije, a u sredu je proglašeno dvonedeljno vanredno stanje, dajući široka ovlašćenja za pretres domova, blokadu puteva i druge neophodne mere kako bi počinioci privedeni pravdi. Međutim, muškarci su pronađeni u različitim grupama i na neobičnim lokacijama.

Ambasada Tajvana na Haitiju izvestila je u petak ujutro da je 11 muškaraca zatvoreno u diplomatskom krugu u predgrađu Petion-Vila, jedva kilometar od četvrti Pelerin 5 u kojoj se nalazi Moizova kuća.

- Rano ujutro 8. jula, osoblje obezbeđenja u ambasadi otkrilo je grupu potpuno naoružanih ljudi sumnjivog pogleda koji se probijaju kroz obod obezbeđenja i ulaze u dvorište. Kompanija za obezbeđenje odmah je uputila hitne pozive kako bi obavestila osoblje ambasade, kao i haićansku policiju - rekla je Žoan Ou, portparolka ambasade. Dodala je da je objekat zatvoren zbog zaključavanja, pa je bio gotovo pust.

- Haićanska policija započela je akciju 8. jula oko 16 sati, uhapsivši 11 naoružanih osumnjičenih. Operacija je protekla glatko, a osumnjičeni se nisu opirali hapšenju - dodao je Ou.

Haiti je jedna od samo nekoliko zemalja koja i dalje priznaje Tajvan kao legitimnu kinesku vladu. Ostatak država sveta umesto toga priznaju Narodnu Republiku Kinu, vladu uspostavljenu 1949. u Pekingu nakon što je komunistička Crvena armija pobedila u građanskom ratu i okupirala celo kopno. Sjedinjene Države su promenile svoje priznanje 1970-ih, ali održavaju otvoreni, ali neformalni odnos sa Tajpejem i vrše pritisak na male države poput Haitija da nastave da daju Tajvanu neko diplomatsko priznanje.

Shodno tome, Tajpej je radio na uspostavljanju trajnog prijateljstva sa Port-o-Prensom, dok su Moiz i predsednik Cai Ing-Ven u poseti jedni drugima 2019. godine, a Cai je obećao podršku infrastrukturnim projektima na Haitiju.

Dvojica američkih plaćenika, Džejms Soladžes (35) i Džozef Vinsent (55), uhapšeni su zajedno sa nekoliko drugih u kući u vlasništvu Magalia Habitant, glavne ličnosti Moizove stranke Tet Kale. Tvrdila je da kuća koja se nalazi u Tomasinu, oko kilometar od Moizeove kuće u Pelerinu, ali u suprotnom smeru od ambasade, nije njena.

- Nemam nikakve veze sa ovom kućom koju sam napustila pre tri meseca - rekla je Habitant novinarima. "Unajmila sam je kod advokata."

Moize je Habitant imenovao za šefa Metropolitanske službe za sakupljanje čvrstog otpada (SMCRS) 2017. godine, ali je svečano uklonjena sa svog položaja sledeće godine kada se biro preselio u veću Nacionalnu službu za upravljanje čvrstim otpadom (SNGRS).

Pre dva meseca, Habitant je optužena za "loše upravljanje i zloupotrebu javnih sredstava" dok je radila kao šef SMCRS u istrazi La Fondasion Je Klere (FJKL), haićanske grupe civilnih nadzornika. Grupa je opisala da se agencija pod njenim mandatom vodila "poput privatnog preduzeća, kršeći osnovna pravila upravljanja, zakona o javnom računovodstvu i propisa o pripremi zakona o finansijama", i otkrila neobjašnjive troškove 11.259.000 haićanskih gurda (118.854 dolara) ), između raznih drugih neobjašnjivih troškova.

Habitant je takođe optužena za veze sa drugim plaćenicima. U februaru 2019. godine posedovala je kamion Ford Ranger u kojem je uhapšeno sedam teško naoružanih plaćenika, a potom je optužena zbog sumnje da je saučesništvo u pomaganju ulasku u zemlju. Incident se dogodio usred masovnih protesta izazvanih senatskom istragom koja je otkrila proneveru programa Petro Karibe, kojim je Venecuela dala Haitiju ulje za sopstvenu upotrebu i prodaju, omogućavajući osiromašenoj zemlji da u džepove smesti profit kao dragocen izvor nacionalnog prihoda.

Tada su se u martu 2021. ponovo pokrenula pitanja kada je misteriozno otkrivena kao vozač kamiona sa tri taoca koji je pustila druga grupa plaćenika. Rekla je medijima da ju je "zabrinuta stranka" zamolila da dođe po ljude, rekavši da je to "od najveće važnosti za zemlju".

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Prisustvo plaćenika i naoružanih bandi bilo je glavno obeležje Moizijevog predsedništva, a takođe su bili zaposleni protiv demonstranata i pljačkanih zajednica po sopstvenoj volji, ubijajući, kidnapujući i raseljavajući hiljade stanovnika u bitkama oko teritorije sa suparničkim bandama.

Na konferenciji za novinare u petak u Bogoti, Kolumbija, direktor nacionalne policije gen.Eral Horhe Luis Vargas Valensia otkrio je da su "vrbovanje i okupljanje ovih ljudi" od strane komandosa vršile četiri različite kompanije i prebacile na Haiti u danima i nedeljama pre ubistva.

Do sada nije otkriveno nijedno kolumbijsko ime, ali Vargas je rekao da su dvojica osumnjičenih putovali na Haiti preko Paname i Dominikanske Republike, od kojih ova poslednja deli ostrvo Hispanjola sa Haitijem; druga grupa od 11 muškaraca stigla je na Haiti 4. jula, takođe putem DR.

Dalje, 13 od 15 Kolumbijaca koje je haićanska policija uhvatila ili ubila identifikovani su kao penzionisani pripadnici kolumbijske vojske, u rasponu od čina potpukovnika do vojnika, i napustili su vojsku u poslednje tri godine, prema podacima kolumbijskih oružanih snaga koje je dao komandant general Luis Fernando Navaro.

Popularno je da kolumbijske vojnike, često izvrsno obučene u partnerskim programima sa Sjedinjenim Državama, unajmljuju privatne firme za obezbeđenje i plaćeničke agencije. Značajno je da na video snimcima komandosa koji se okupljaju ispred Moizeove kuće neposredno pre njegove smrti vide se muškarci koji su se Moizovim telohraniteljima identifikovali kao agenti američke Uprave za borbu protiv droga (DEA), savezne agencije za sprovođenje zakona koja se udružuje sa kolumbijskom vladom u borbi protiv operacija sa drogom u zemlji. Izuzetno militarizovana policija, DEA takođe sarađuje sa američkim specijalnim snagama na obuci militarizovanih policijskih snaga Kolumbije.

Edmond Bočit, ambasador Haitija u Sjedinjenim Državama, odbacio je mišljenje da bi mogli biti agenti DEA, rekavši da su "samo želeli da prikriju stravičan čin". Dvoje Amerikanaca, Soladžes i Vinsent, već su neko vreme na Haitiju.

Prema agenciji AP, Soladžes je ranije radio kao telohranitelj u kanadskoj ambasadi na Haitiju dok je bio zaposlen u privatnoj agenciji, a sebe opisuje kao "ovlašćenog diplomatskog agenta". Živi u Fort Lauderdejlu na Floridi.

Sudija Klement Noel rekao je za novine La Novelist da je Soladžes rekao da je pronašao posao kod komandosa "na Internetu" i da je na Haitiju živeo mesec dana. Noel je rekao da je Vincent bio na Haitiju šest meseci, ali da je ranije živeo u području Majamija. Dvojica muškaraca tvrdila su da nisu ništa više od tumača komandosa i rekli su policiji da je zadatak da Moiza uhapsi "kao deo mandata istražnog sudije, a ne da ga ubije", rekao je Noel listu.

Nakon Moizove smrti, njegova supruga Martina, koja je teško ranjena u napadu, prevezena je na Floridu na lečenje i poslednji put je prijavljeno da je u stabilnom stanju u bolnici u Majamiju.

U vakuumu moći, vršilac dužnosti premijera Klaud Džozef proglasio se privremenim vladarom zemlje, a podršku su mu dale Sjedinjene Države, UN i druga međunarodna tela. Međutim, dan pre atentata, Moiz je imenovao drugog čoveka, neurohirurga Ariela Henrija, da nasledi Džozefa, ali prema Bočitu, Henri nije imao šanse da organizuje vladu. Treći kandidat pojavio se u petak uveče: predsednik Senata Džosef Lambert, kojeg je imenovao ostatak Senata.

Džozef je proglasio dvonedeljno vanredno stanje i dao policiji široka ovlašćenja za lov na predsednikove ubice. U petak popodne, ministar za izbore Matijas Pjer rekao je da je Džozefova vlada zatražila od Sjedinjenih Država da rasporede čak 500 vojnika na Haiti kako bi zaštitili osnovnu infrastrukturu zemlje, poput luka i postrojenja za proizvodnju gasa, od "urbanih terorista" i "potencijalnih plaćenika". Međutim, u petak uveče je objavljeno da je visoki američki zvaničnik rekao da zemlja trenutno odbija da pošalje trupe.

Sjedinjene Države takođe šalju agente FBI-ja i Odeljenja za nacionalnu bezbednost u zemlju da pomognu PNH, zajedno sa 5 miliona dolara u budžetu PNH, otkrila je Bela kuća.

Piše:
Srbija Danas/Logično
10.07.2021. 19:49