Skip to main content
Foto: Profimedia

"POSTOJI MOGUĆNOST" Oglasili se stručnjaci iz SZO: "Nulti pacijent" inficiran u laboratoriji u Vuhanu?

Foto: Profimedia
Jedan od zvaničnika SZO smatra da je "nulti pacijent" najverovatnije zaražen prilikom rada u laboratoriji u Vuhanu

Kovid nultog pacijenta najverovatnije je zarazio šišmiš dok je radio u laboratoriji u Vuhanu, smatra jedan od stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije.

BORBE SVE ŽEŠĆE! Avganistan upozorava: Napadi talibana doveli do humanitarne katastrofe

BORBE SVE ŽEŠĆE! Avganistan upozorava: Napadi talibana doveli do humanitarne katastrofe

SITUACIJA SVE TEŽA! Turci nude pomoć Avganistanu i poručuju: Aerodrom u Kabulu mora ostati otvoren

SITUACIJA SVE TEŽA! Turci nude pomoć Avganistanu i poručuju: Aerodrom u Kabulu mora ostati otvoren

BENU PRETI ZEMLJI: Povećale se šanse da asteroid udari u našu planetu, a evo kada će doći do susreta

BENU PRETI ZEMLJI: Povećale se šanse da asteroid udari u našu planetu, a evo kada će doći do susreta

Dr Peter Ben Embarek, koji je bio deo misije SZO u Kini, podelio je svoje sumnje sa medijima iako je inicijalno rečeno da je teorija o tome da je virus procurio iz laboratorije malo verovatna.

Dr Embarek je za TV2 je rekao da je moguće da je do infekcije došlo prilikom prikupljanja uzoraka, ili tokom rada sa slepim miševima, tokom istraživanja u Vuhanu.

Otkrio je i da je tim SZO izdao raniji zaključaj da je teorija o curenju malo verovatna nakon pregovora sa kineskim naučnicima, koji u početku nisu želeli da se ništa o curenju iz laboratorije nađe u izveštaju, prenose svetski mediji.

- Radnik koji je zaražen na terenu prilikom uzimanja uzoraka jedna je od mogućih hipoteza - kaže dr Embarek.

On dodaje da je to trenutak kada virus direktno prelazi sa šišmiša na čoveka.

- U tom slučaju to bi bio radnik laboratorije, a ne neki meštanin koji je bio u redovnom kontaktu sa slepim miševima - istakao je on.

korona virus
korona virus
Foto: Profimedia

Ipak, istakao je da tim nije pronašao nikakve konkretne dokaze za ove tvrdnje.

Mediji podsećaju da se Institut za virusologiju u Vuhanu nalazi nedaleko od mokre pijace u tom gradu, gde su zabeleženi prvi slučajevi korona virusa.

U ovoj ustanovi izučavaju korona viruse veoma slične kovidu, a otkriveno je da su imali uzorak virusa koji je najsličniji njemu.

Otkako je to otkriveno sve vreme se spekuliše o tome da li je virus potekao upravo iz ove zgrade. Kina uporno odbacuje ove tvrdnje, baš kao i menadžment Instituta, a mnogi su tezu o curenju virusa nazvali teorijom zavere.

Danski naučnik, koji je specijalizirao zoonoze i bezbednost hrane, istakao je za TV2 da teorija o curenju iz laboratorije nije ni uzimana u obzir maltene sve do trenutka kada je tim naučnika trebalo da napusti Kinu.

- Maltene smo na samom kraju većali da li bi ta teza trebalo da bude u izveštaju ili ne - rekao je dr Embarek.

Stručnjaci koji su obišli Institut i centar za kontrolu bolesti u Vuhanu, nisu dobili ključne informacije koje bi im omogućile da potvrde ili isključe mogućnost da je virus procurio iz laboratorije.

- Nismo imali uvid u dokumentaciju i knjige iz laboratorije. Dobili smo prezentaciju, a onda smo pričali o tome i postavljali pitanja, ali nismo imali uvid u dokumentaciju - rekao je Embarek.

Vuhan
Foto: Profimedia

Centar za kontrolu bolesti u Vuhanu navodno ne vrši testiranja na slepim miševima, ali ovo, prema rečima stručnjaka ne znači da ne izučavaju i ne skladište viruse.

Mediji su ranije pisali kako u laboratoriji, koja se nalazi na svega 500 metara od mokre pijace u Vuhanu, uslovi za rad nisu najidealniji, ističući da ima malo zaštitne opreme.

- Verovatno zbog toga što bi ovo značilo da je ljudski faktor iza incidenta, niko nije spreman da ovako nešto prizna. Možda je to i zbog azijskih običaja da se "obraz ne sme uprljati" i zato se ceo sistem mnogo fokusira na to da su "nepogrešivi" i da sve treba da bude savršeno - kaže Embarek.

- Mada, može i da znači da neko pokušava nešto da sakrije. Ko bi to mogao znati - zaključuje on.

On smatra da je "pobeda" što su uspeli da privole Kineze da uopšte razgovaraju o tezi da je virus procurio iz laboratorije.

Njegova intervencija je jedna od najneobičnijih do sada, i dala je verodostojnost "teoriji curenja" jer je bio šef misije SZO koja je obišla Vuhan u februaru.

Predvodio je konferenciju za štampu zajedno sa svojim kineskim kolegama na kojoj je odbacio curenje iz laboratorije kao "krajnje malo verovatno", jer u to vreme nije bilo vredno daljeg proučavanja.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd