Četvrtak 22. feb 2024.
vreme

KRAJ APRILA U JESENJIM TONOVIMA, A U MAJU - KASNI MRAZ: Najpoznatiji meteorolog objavio detaljno šta nas čeka - danas poslednji sunčan dan?

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković/Shutterstock
Kakvo nas vreme očekuje u maju pogledajte u najnovijoj vrmenskoj prognozi za Srbiju.

U ponedeljak promenljivo ili pretežno oblačno i nestabilno uz čestu pojavu grmljavinskih pljuskova, dok će posle podne biti uslova i za lokalne vremenske nepogode, pre svega nad istočnim delom regiona, gde će i dalje biti vrlo toplo, piše Marko Čubrilo u najnovijoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

JEDNU STVAR MORATE DA URADITE! Danas je Tomina nedelja kada se otvaraju vrata raja

JEDNU STVAR MORATE DA URADITE! Danas je Tomina nedelja kada se otvaraju vrata raja

SRUŠIO KUĆU ŽENI BAGEROM, ALI IPAK NEĆE IZA REŠETAKA?! Razotkriven pakleni plan muža iz Leštana - pronašao RUPU U ZAKONU?!

SRUŠIO KUĆU ŽENI BAGEROM, ALI IPAK NEĆE IZA REŠETAKA?! Razotkriven pakleni plan muža iz Leštana - pronašao RUPU U ZAKONU?!

DIVAN PROLEĆNI DAN U CELOJ ZEMLJI, STVOREN ZA ŠETNJU: Posle podne ipak stiže značajna promena vremena!

DIVAN PROLEĆNI DAN U CELOJ ZEMLJI, STVOREN ZA ŠETNJU: Posle podne ipak stiže značajna promena vremena!

Kako će padavine biti lokalnog karaktera biće velikih razlika na malom prostoru i neki delovi će dobiti nekoliko jakih naleta kiše, dok bi samo malo dalje moglo ostati suvo. Vetar tokom dana u okretanju na zapadni i severozapadni smer i u zoni pljuskova na kratko može biti vrlo jak. Dnevni maksimum od +14 na severozapadu do oko +25 na istoku regiona.

- U utorak promenljivo oblačno i nad severnom delom regiona uglavnom suvo. Nad središnjim i jugoistočnim predelima povremna pojava kiše i grmljavinskih pljuskova, dok će u utorak uveče na severozapadu regiona očekuje novo naoblačenje sa kišom. Duvaće umeren zapadni i jugozapadni vetar, dok bi se dnevni maksimum kretao od +14 do +18 stepeni Celzijusa - najavljuje Čubrilo.

U noći ka sredi i u sredu tokom dana sledi premeštanje još jednog hladnog fronta, iza kojeg će uslediti spuštanje već količine hladnijeg vazduha te će u sredu uz novo, prolazno, naoblačenje biti kiše i pljuskova dok će na planinama, posebno preko 900mnv biti i prolaznog snega. Više padavina treba očekivati nad središnjim i južnim delovima regiona. Vetar u okretanju a pojačan i jak seevrozapadni. Dnevni maksimum od +7 do +14 stepeni Celzijusa, stoji u prognozi.

- Sa brzim razvedravanjem koje se očekuje krajem dana noć ka četvrtku vrlo hladna uz niske minimume koji bi se u nizijama kretali od +1 do +6,a predelima preko 800mnv od -5 do +2 stepena Celzijusa. Sa ovako niskim minimuma rizik od pojave kasnog mraza (uglavnom prizemnog) postoji i u nizijama regiona, dok je u predelima preko 700mnv vrlo izvestan - najavljuje meteorolog.

Dunavski kej
Foto: Srbija Danas

Od četvrtrak suvo i postepeno toplije ali bez jačeg otopljenja tako da će se u petak i za vikend maksimumi kretati od +14 do +19 stepeni Celzijusa. U nedelju bi ponovo moglo biti nestabilno.

Početak maja deluje kao nestabilan uz česte lokalne grmljavinske pljuskove i maksimume uglavnom od +14 do +20 stepeni Celzijusa, što je malo ispod proseka. Manje pouzdan, CFSV2 model za sada sve do oko 12.05. nema signal za konkretniju stabilizaciju i otopljenje.

Od ponedeljka ponovo ulazimo u period nestabilnog, a sredinom nedelje i hladnog vremena uz rizik od pojave kasnog mraza oko 27. maja, zaključuje Čubrilo.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd