Opšte trovanje nakon večere: Više od 40 ljudi u bolovima, otkriven zlokoban razlog masovne bolesti - evo koji su simptomi a ove grupe najranjivije
Više od 40 gostiju otrovalo se nakon večere u pabu u Velsu.
Desetine gostiju su obolele od trovanja hranom nakon što su u nedelju ručali u pabu, potvrdili su zdravstveni zvaničnici. Ukupno 43 mušterije koje su jele u pabu Corner House Inn u Llangynwydu, blizu Maestega u Velsu, prijavile su da su se razbolele.
Public Health Wales (PHW) saopštio je da je identifikovao uzročnika – bakteriju Clostridium perfringens, koja može izazvati jake grčeve u stomaku i proliv.
Siobhan Adams, savetnica PHW za zdravstvenu zaštitu, rekla je da agencija, u saradnji sa zdravstvenim odborom Cwm Taf Morgannwg i timovima za zaštitu životne sredine, završava istragu o prijavama bolesti nakon što su mušterije jele nedeljni ručak u Corner House Inn u Llangynwydu, Maesteg. Dodala je:
- Primili smo 43 prijave bolesti kod osoba koje su jele hranu pripremljenu u objektu i možemo da potvrdimo da je Clostridium perfringens uzrok.-
Ona je naglasila da je rizik po javnost nizak i da se u ovom trenutku ne očekuju novi slučajevi. Takođe je zahvalila pabu na konstruktivnoj i proaktivnoj saradnji tokom istrage.
Pub je na Facebook-u saopštio da je ''zgrožen'' incidentom.
Osoblje je prethodno potvrdilo da je sarađivalo sa inspektorima zaštite životne sredine i da je sprovedeno temeljno čišćenje nakon što su ih obavestili 1. decembra.
Corner House Inn je privremeno zatvoren da bi rešio problem, ali je od tada vratio normalno radno vreme.
Šta je Clostridium perfringens?
- Bakterija široko rasprostranjena kod životinja i u okolini.
- Spore mogu preživeti kuvanje i razmnožavati se tokom sporog hlađenja i čuvanja hrane na sobnoj temperaturi.
- Trovanje se obično dešava kada se hrana služi velikim grupama ljudi i teško je održati je na sigurnoj temperaturi.
- Simptomi uključuju nagle, jake grčeve u stomaku i vodeni proliv, obično se javljaju 6 do 24 sata nakon konzumiranja kontaminirane hrane.
- Agencija za standarde hrane upozorava da su najugroženiji: mala deca, trudnice, osobe sa hroničnim bolestima (npr. dijabetes, bolesti jetre i bubrega) i starije osobe.