Ponedeljak 04. mar 2024.
Eksplozija

HEZBOLAH IZVEO SNAŽAN NAPAD NA IZRAEL: Ima ranjenih, izraelske snage dignute na noge, padaju bombe na sve strane (FOTO/VIDEO)

Foto: X/Printscreen/@manniefabian
Grupa Hezbolah koju podržava Iran preuzela je odgovornost za napad

Dva vojnika IDF-a su teže ranjena, a četiri su lakše povređena u nedelju od gelera i udisanja dima u napadu Hezbolaha dronom na bazu u zapadnoj Galileji. IDF je saopštila da su dve bespilotne letelice lansirane iz Libana oborene od strane raketnog odbrambenog sistema "Gvozdena kupola".

"NEMA POVRATKA, POČINJE OBNOVA ARGENTINE" Kontroverzni Havijer Milei položio zakletvuHavijer Milei

"NEMA POVRATKA, POČINJE OBNOVA ARGENTINE" Kontroverzni Havijer Milei položio zakletvu

ORBAN I ZELENSKI OČI U OČI! Predsednik Ukrajine iznenada prišao predsedniku Mađarske, pa mu rekao ovo (VIDEO) Viktor Orban i Vladimir Zelenski

ORBAN I ZELENSKI OČI U OČI! Predsednik Ukrajine iznenada prišao predsedniku Mađarske, pa mu rekao ovo (VIDEO)

RADOST MEĐU IZRAELSKIM TRUPAMA: Ubijena krupna zverka Hamasa!Hamas

RADOST MEĐU IZRAELSKIM TRUPAMA: Ubijena krupna zverka Hamasa!

Ranjeni su prebačeni u medicinski centar "Galileja" u Nahariji. Dvoje se nalazi u srednje teškom stanju nakon što su zadobili povrede od gelera, dok su ostala četvorica lakše povređena od eksplozije i udisanja dima.

U međuvremenu, IDF je saopštio da je izveo "široko rasprostranjen" talas vazdušnih napada na ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na ponovljene granične napade, pogađajući mete, uključujući raketne lokacije, vojne komplekse i drugu infrastrukturu koja pripada Hezbolahu.

U drugom incidentu, IDF je saopštio da je gađao protivtenkovski raketni odred u južnom Libanu koji je pokušao da izvrši napad u blizini severne izraelske zajednice Zarit, piše "Times of Israel".

Vojska je takođe izvela višestruke napade na ciljeve u Libanu u petak i subotu, dok su napadi predvođeni Hezbolahom na severnu granicu Izraela nastavljeni. Medicinski zvaničnici rekli su u subotu uveče da su tri vojnika ranjena u napadima Hezbolaha na severnoj granici prethodnog dana. 

Bolnica Rambam u Haifi saopštila je da je jedan vojnik doveden u medicinski centar u petak ujutro u dobrom stanju, nakon što je ranjen gelerima. Kasnije, tokom dana, dva vojnika su stigla u bolnicu nakon što su ranjena u odvojenom napadu. Jedan je prvobitno bio u teškom stanju, a kasnije mu se stanje poboljšalo. 

Udruženje sudija Izraelskog fudbalskog saveza saopštilo je da je teško ranjeni vojnik Niv Štajf, fudbalski sudija u najvišoj izraelskoj ligi koji trenutno obavlja dužnost rezerviste. Rečeno je da je povređen protivtenkovskom raketom.

Nekoliko raketa pogodilo je izraelske pogranične zajednice tokom cele subote, pri čemu nije bilo povređenih. Kopnene trupe su odgovorile artiljerijom na izvore vatre. U jednom slučaju, vojska je rekla da su tenkovi granatirali područje u blizini severnog grada Metule "kako bi otklonili pretnju". Izraelske snage su takođe izvele razne udare u južnom Libanu, gađajući lokacije, ćelije i komandne centre Hezbolaha.

Napadi pod vođstvom Hezbolaha duž severne granice sa Libanom su stalni od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra, kada je na hiljade hamasovaca masakriralo oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, u Izraelu i uzelo oko 240 talaca. Svakodnevne razmene vatre sa Hezbolahom, Hamasom i drugim grupama izazivaju strah od šireg požara rata.

Okršaji na granici doveli su do smrti četiri civila na izraelskoj strani, kao i smrti šest vojnika IDF-a. Bilo je i više raketnih napada iz Sirije, bez povređenih.

Na libanskoj strani, više od 120 ljudi je ubijeno, prema podacima AFP-a. Broj žrtava uključuje 98 pripadnika Hezbolaha, od kojih su neki ubijeni u Siriji, 16 palestinskih boraca, najmanje 14 civila i tri novinara.

U međuvremenu, Hezbolah je rekao da je jedan od trojice pripadnika ubijenih u petak u navodnom izraelskom napadu dronom u Siriji Hasan Ali Dakduk - sin Alija Muse Dakduka, za kojeg se smatra da je zadužen za operacije grupe u južnoj Siriji.

Kan News je izvestio da je stariji Dakdouk odgovoran za obuku proiranskih milicija u Iraku sa ciljem da napadnu američke snage. Uhapsile su ga američke snage u Iraku 2007. godine, ali je kasnije pušten, piše "Times of Israel".

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd