Sreda 21. feb 2024.
Kim Džong Un

U SEULU NISU SEDELI SKRŠTENIH RUKU: Južna Koreja uvodi sankcije Pjongjangu nakon lansiranja projektila

Foto: Profimedia
Prva unilateralna ograničenja u poslednjih pet godina nastala su kao odgovor na nedavna lansiranja projektila sa severa

Južna Koreja je uvela sankcije Severnoj Koreji zbog njenog nedavnog naleta raketnih testova u prvom takvom potezu u skoro pet godina, saopštilo je u petak nacionalno Ministarstvo spoljnih poslova.

- Snažno osuđujemo poslednju seriju raketnih provokacija Severne Koreje neviđene učestalosti i uvođenja taktičke nuklearne bombe protiv nas - saopštilo je ministarstvo.

PODGREJANE TENZIJE NA KOREJSKOM POLUOSTRVU! Pjongjang ŽESTOKO odgovorio Seulu - ispaljen balistički projektil

PODGREJANE TENZIJE NA KOREJSKOM POLUOSTRVU! Pjongjang ŽESTOKO odgovorio Seulu - ispaljen balistički projektil

LUKAŠENKO "OSUO PALJBU" PO ZAPADU: "Tu nema demokratije - ko plati, biće rešeno"

LUKAŠENKO "OSUO PALJBU" PO ZAPADU: "Tu nema demokratije - ko plati, biće rešeno"

MERKEL PORUČILA: Rusija je bila pouzdana - ne kajem se zbog odluke!

MERKEL PORUČILA: Rusija je bila pouzdana - ne kajem se zbog odluke!

Dalje se navodi da će Seul staviti na crnu listu 15 severnokorejskih pojedinaca i 16 organizacija koje su doprinele razvoju nuklearnog i raketnog programa Pjongjanga i pomogle mu da izbegne sankcije.

Lista cilja na severnokorejsko ministarstvo raketne industrije, njegovo ministarstvo pomorstva, ministarstvo industrije sirove nafte, ogranak severnokorejskog prevoznika Er Korjo i nekoliko brodskih kompanija.

Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da su svi pomenuti pojedinci i organizacije već bili sankcionisani od strane SAD u periodu od decembra 2016. do maja 2022.

Takođe je napomenulo da će dodatne sankcije pomoći da se blokiraju i smanje „ilegalne transakcije novca“ sa određenim severnokorejskim entitetima i fizička lica. Taj potez će takođe poslužiti za „ poboljšanje saradnje sa saveznicima (južnokorejskim) kao što su SAD, Japan i Australija -  koji su insistirali na uvođenju jednostranih sankcija.

Severna Koreja
Severna Koreja
Foto: Profimedia

Poslednji put kada je Jug uveo jednostrane sankcije svom severnom susedu u decembru 2017, kada je nacija stavila na crnu listu 20 organizacija i 12 pojedinaca da odgovore na testiranje interkontinentalne balističke rakete Hvasong-15 (ICBM).

Severna Koreja je u sredu saopštila da je uspešno testirala dve krstareće rakete, za koje tvrdi da su pogodile ciljeve udaljene 2.000 kilometara. Ove nedelje, severnokorejske nuklearne snage su takođe izvestile o uspešnom završetku testa koji simulira ubacivanje taktičkih bojevih glava u skriveni silos. Prema državnoj korejskoj centralnoj novinskoj agenciji Pjongjanga (KCNA), najnoviji test je bio deo severnokorejskih vežbi koje su imale za cilj da osiguraju da može da „ zbriše “ potencijalne južnokorejske i američke mete.

Južnokorejski predsednik Ioon Suk-ieol upozorio je u ponedeljak da se region suočava sa „ ozbiljnom bezbednosnom realnošću “ usred zveckanja nuklearnom sabljom Pjongjanga.

Severnokorejska lansiranja balističkih projektila poslednjih nedelja bila su odgovor na velike vojne vežbe SAD i Južne Koreje, saopštila je KCNA. Kim DŽong Un je upozorio da bi „ neodgovorno zaoštravanje situacije od strane režima SAD i Južne Koreje “ izazvalo još jači odgovor Pjongjanga - preneo je RT.

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd