clear sky
25°C
18.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

KRVAVI RAT U NAGORNO-KARABAHU: Jermeni tvrde da Rusija ulazi u rat da ih brani! (FOTO/VIDEO)

04.10.2020. 08:02 00:15
Piše:
Srbija Danas
Rat između Azerbejdžana i Jermenije
Rat između Azerbejdžana i Jermenije / Izvor: Profimedia/ilustracija

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba.

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Nagorno-Karabah je etnički jermenska enklava u sastavu Azerbejdžana koja je van kontrole Bakua od kraja rata 1994. godine.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika.

Azeri javljaju da rakete padaju kraj Bakua, Jermeni negiraju optužbe

Pomoćnik azerbejdžanskog predsednika Hikmet Gadžijev optužio je Jermeniju da je raketirala oblasti u blizini Bakua, glavnog grada Azerbejdžana.

- Raketni udari Jermenije na civilno stanovništvo Azerbejdžana i civilnu infrastrukturu. Gjandža: četiri rakete i sistem 'Smerč' i kasetna municija. Drugi po veličini grad. Hizi i Apšeronska oblast: dve rakete srednjeg dometa. Mingečevir: dve rakete. Vodotoranj i hidroelektrana - naveo je Gadžijev.

Azerbejdžan
Azerbejdžan / Izvor: Profimedia

Rastojanje između Bakua i grada Hizi je 101 kilometar, a između Bakua i Apšeronske oblasti pet-šest kilometara, a ministarstvo odbrane je saopštilo da ima ranjenih.

Jermensko Ministarstvo odbrane je demantovalo ove informacije.

- Još jedna laž, s teritorije Jermenije nije otvarana nikakva vatra u pravcu Azerbejdžana - navela je portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan.

RUSIJA ULAZI U RAT DA BRANI JERMENIJU! Premijer Pašinjan zapaljivom izjavom najavio sukob svetskih razmera

Jermenski premijer Nikol Pašinjan je uveren da će Rusija, u slučaju da to bude potrebno, pružiti pomoć Jerevanu u cilju osiguravanja bezbednosti zemlje, tako što će angažovati svoje oružane snage.

Više o mogućnosti da se Ruska Federacija vojno angažuje u Nagorno-Karabahu pročitajte OVDE.

Nikol Pašinjan, Vladimir Putin
Nikol Pašinjan, Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Baku: Raketiran grad Mingečevir gde se nalazi hidroelektrana

Pomoćnik azerbejdžanskog predsednika Hikmet Gadžijev je izjavio da su jermenske oružane snage raketirale industrijski grad Mingečevir, gde se nalazi hidroelektrana. Mingečevir je četvrti po veličini grad u Azerbejdžanu.

- U Mingečeviru se nalazi vodotoranj i hidroelektrana - naveo je on.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da ima ranjenih.

Azeri objavili video snimak zarobljenih ratnih trofeja

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je video na kojem se vidi zaplenjena jermenska vojna tehnika.

Jerevan: Uništeno 13 azerbejdžanskih oklopnih vozila i tri aviona

Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je tokom dana uništeno 13 azerbejdžanskih oklopnih vozila, tri aviona i jedna bespilotna letelica.

Lukašenko sa predsednikom Jermenije razgovarao o isporuci oružja Azerbejdžanu

Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan pozvao je beloruskog kolegu Aleksandra Lukašenka kako bi ga detaljno obavestio o situaciji u Nagorno-Karabahu posle eskalacije sukoba. Lukašenko se u razgovoru dotakao informacija da je Minsk u poslednjih šest meseci imao vojne isporuke za Azerbejdžan.

Više o razgovoru dva predsednika pročitajte OVDE.

Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko / Izvor: Profimedia/ilustracija

Azerbejdžanske trupe za nedelju dana ubile 18, a ranile više od 90 civila

Azerbejdžanske snage su u toku prošle nedelje u Nagorno-Karabahu ubile 18, a ranile preko 90 civila, javlja ruska agencija RIA Novosti, pozivajući se na izjave zvaničnika iz tog regiona u Azerbejdžanu s jermenskom većinom.

Glavne borbe u Nagorno-Karabahu počele su prošle nedelje i dostigle najgori nivo od devedestih godina prošlog veka, kada je oko 30.000 ljudi izgubilo život, podseća Rojters.

Stepanakert
Stepanakert / Izvor: Profimedia

Alijev: Pod azerbejdžanskom kontrolom još devet sela

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev rekao je večeras da je azerbejdžanska vojska preuzela kontrolu nad još devet sela u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžanska strana je ranije danas saopštila da je vojska zauzela 14 sela i jednu stratešku kotu, kao i da je oslobodila grad Džabrail.

"OČEKUJTE TURSKU KOD BEČA": Setite se Osmanlijskog carstva

Jermenski premijer Nikol Pašinjan upozorava da Evropa, ako geopolitički značaj situacije u Nagorno-Karabahu ne bude ispravno procenjen, može da ima velike probleme sa Turskom.

Nikol Pašinjan
Nikol Pašinjan / Izvor: Profimedia

- Očekujem jasnu poziciju. Ako međunarodna zajednica ne bude pravilno procenila geopolitički značaj te situacije onda Evropa može da očekuje Tursku pored Beča - rekao je Pašinjan u intervjuu za nemački Bild.

Više o ozbiljnom upozorenju Pašinjana Evropi pročitajte OVDE.

PREDSEDNIK AZERBEJDŽANA: Prekid vatre moguć, ali imamo USLOV ZA TO

Azerbejdžan je spreman da obustavi borbena dejstva u Nagorno-Karabahu ako Jermenija predloži povlačenje snaga iz Nagorno-Karabaha, pri čemu bi to trebalo da bude potkrepljeno preciznim vremenskim okvirom i konkretnim akcijama, rekao je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Više o mogućem prekidu vatre u Nagorno-Karabahu pročitajte OVDE.

ŠTA SE TO SPREMA? Hitan razgovor ruskih i jermenskih zvaničnika!

Ruski i jermenski visoki zvaničnici raspravljaju o mogućem izlazu iz situacije u Nagorno-Karabahu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Više o razgovoru Rusa i Jermena pročitajte OVDE.

jermenija
jermenija / Izvor: Reuters

Karabah: Civili u Stepanakertu i Šuši žrtve azerbejdžanske vatre

inistarstvo inostranih poslova nepriznate republike Nagorno-Karabah saopštilo je da usled azerbejdžanske paljbe na civile ima poginulih u Stepanakertu i Šuši.

- U Stepanakertu i Šuši ima poginulih među civilima nakon pucnjave azerbejdžanskih oružanih snaga - saopštio je MIP na svom Telegram-kanalu.

Ranije danas već je bilo izveštaja o raketnim napadima. Stanovništvo je odlazilo u skloništa, isključivana je struja i telefonske linije su bile u prekidu. Kasnije tokom dana, zamenik premijera Jermenije Tigran Avinjan izjavio je da je Stepanakert ponovo izložen raketiranju.

Jermenija objavila video azerbejdžanskog bekstva iz Matagisa

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je video-snimak povlačenja azerbejdžanskih oružanih snaga iz naselja Matagis regije Martakert u Nagorno-Karabahu.

Više o žestokom napadu pročitajte OVDE.

Tbilisi: Preko naše teritorije se ne prebacuje oružje u Azerbejdžan

Zamenik gruzijskog ministra spoljnih poslova Laša Darsalija rekao je da nije tačna informacija koja se pojavila na društvenim mrežama kako se navodno preko gruzijske teritorije prebacuje oružje u Azerbejdžan.

- Što se tiče transporta tereta, Služba državne bezbednosti je već dala saopštila da Gruzija obustavlja izdavanje dozvola za prevoz vojnog tereta ka obema zemljama (Azerbejdžanu i Jermeniji). To se ne odnosi na transport civilne robe - rekao je on.

Naveo je da se na društvenim mrežama pojavljuju razne dezinformacije i lažne vesti i apelovao na sve, uključujući jermensku snagu, da ne podležu tome. 

Stepanakert ponovo pod salvom raketa

- Stepanakert je ponovo meta raketiranja - napisao je zamenik premijera Jermenije Tigran Avinjan na Fejsbuku.

U gradu su odjeknule dve eksplozije, a odmah zatim je uključena sirena za vazdušnu opasnost.

Ranije danas već je bilo izveštaja o raketnim napadima. Stanovništvo je odlazilo u skloništa, isključivana je struja i telefonske linije su bile u prekidu.

Grupa ruskih novinara pod paljbom u Karabahu

 Grupa ruskih novinara našla se pod paljbom u Stepanakertu, a jedan od njih, Denis Kulaga, zaposleni u multimedijalnom informativnom centru "Izvestija", zadobio je laku kontuziju. To je potvrdio sam Kulaga.

Stepanakert
Stepanakert / Izvor: Profimedia

- Grupa novinara je došla da slika električnu podstanicu oštećenu u jutarnjoj paljbi. U tom trenutku ponovo je otvorena vatra, granate su padale pored nas. Sve je u redu, ali me sada glava boli - rekao je novinar.

Dopisnik "Izvestije" Denis Kulaga se, prema pisanju medija, oseća dobro.

- Naš kolega nije povređen, s njim je sve u redu - navedeno je na sajtu.

U jermensku bolnicu na granici na svakih 20 minuta stižu ranjenici

U jermensku bolnicu u Gorisu, na samoj granici sa Nagorno-Karabahom ambulantna kola svakih 20-30 minuta dovozila ranjenike, što civile, što vojnike i da su svi vojnici stari oko 22, 23 godine.

Ranjenik
Ranjenik / Izvor: Reuters

Sa vremena na vreme se mogu čuti sirene koje označavaju vazdušnu opasnost. To se obično odnosi na artiljerijsku vatru ili bespilotne letelice od kojih je veliki broj Jermena, što vojnika, što civila nastradao poslednjih osam dana.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ministarstvo inostranih poslova Azerbejdžana izdalo je saopštenje u kojem Jermeniju optužuje da raketira civilne ciljeve

U saopštenju, koje je prenela Ambasada Azerbejdžana u Beogradu, tvrdi se da "oružane snage Jermenije neprekidno ciljaju i gađaju raketama zemlja-zemlja civilno stanovništvo i civilnu infrastrfukturu u gradovima Tartar i Horadiz u oblasti Fuzuli".

Drugi najveći azerbejdžanski grad Gandža, navodi se, našao se na udaru raketa koje su lansirane sa jermenske teritorije.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ministarstvo inostranih poslova Turske osudilo akciju Nagorno-Karabaha

Ministarstvo inostranih poslova Turske saopštilo je da je granatiranje azerbejdžanskog grada Gjandža od strane vojske Nagorno-Karabaha direktno kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Rat između Azerbejdžana i Jermenije
Rat između Azerbejdžana i Jermenije / Izvor: Reuters

- Osuđujemo napad Jermenije na grad Gjandža, drugi po veličini grad u Azerbejdžanu. Jermenija krši sve moguće principe humanitarnog prava, a pre svega Ženevsku konvenciju i sprovodi napade na civilne objekte van teritorije koja se smatra zona konflikta - navodi se.

U saopštenju zvanične Ankare navodi se da to samo govori o "očajanju" u kom se nalazi zvanični Jerevan.

Portparol predsednika Karabaha negirao tvrdnje pomoćnika predsednika Azerbejdžana

- To je apsolutna dezinformacija. Predsednik je živ i zdrav, u potpunosti ispunjava svoje dužnosti, upravo se obratio putem video-snimka. Shvatamo da sve predsednikove zdravorazumske odluke izazivaju paniku u Azerbejdžanu, ali po ovom pitanju moramo da ih razočaramo - rekao je Pogosjan.

Azerbejdžan: Predsednik Nagorno-Karabaha teško ranjen

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan teško je ranjen u napadu azerbejdžanskih oružanih snaga, saopštio je pomoćnik predsednika Azerbejdžana Hikmet Gadžiev na brifingu u vojno-informativnom centru.

Arayik Harutyunyan
Arayik Harutyunyan / Izvor: Profimedia

- Usled preciznog napada azerbejdžanske vojske lider samoproglašene republike Nagorno-Karabag teško je ranjen - rekao je on.

Više o tome pročitajte OVDE.

Merkelova podržala zajedničku izjavu Putina, Makrona i Trampa o Karabahu

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonom sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom i tom prilikom u potpunosti podržala zajedničku izjavu kopredsedavajućih Minskom grupom OEBS-a (Rusije, SAD i Francuske) datu 1. oktobra, saopštila je predstavnica nemačke vlade Ulrike Demer.

Angela Merkel
Angela Merkel / Izvor: Profimedia

Merkelova je sa Pašinjanom razgovarala o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu i izrazila zabrinutost zbog aktuelnih sukoba i povećanja broja žrtava. Naglasila je da strane moraju momentalno da prekinu borbena dejstva i obnove pregovore.

Više o tome pročitajte OVDE.

Jedan civil poginuo, a četvoro ranjeno nakon granatiranja grada Gjandže

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana saopštilo je da je jedan civil poginuo, a četvoro ranjeno nakon granatiranja grada Gjandže od strane vojske Nagorno-Karabaha.

Ruševine
Ruševine / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Del Boy

Pored toga, kako se navodi, naneta je ogromna materijalna šteta samom gradu koji se nalazi na udaljenosti od oko 60 kilometara od granice.

Araik Arutjunjan naredio je vojsci da obustavi granatiranje vojnih objekata u azerbejdžanskom gradu Gjandža

- Danas sam naredio da se izvrši artiljerijska paljba po nekoliko objekata u gradu Gjandža. Sad sam naredio da se gađanja obustave kako bi se izbegle civilne žrtve - precizirao je on.

Araik Arutjunjan
Araik Arutjunjan / Izvor: Profimedia

Međutim, Arutjunjan je upozorio da ukoliko azerbejdžanska strana ne izvuče adekvatne zaključke iz ove odluke, vojska Karabaha biće prinuđena da obnovi granatiranje i to jačeg intenziteta.

Lazanski: Zamrznuti konflikt je inicijalna kapisla za sukob Jermenije i Azerbejdžana

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski navodi da je zamrznuti konflikt inicijalna kapisla za sukob Jermenije i Azerbejdžana oko regiona Nagorno-Karabah. Ističe da međunarodna zajednica može da interveniše i arbitrira samo ako obe strane - Jermenija i Azerbejdžan pristanu na to.

Miroslav Lazanski
Miroslav Lazanski / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Miroslav Lazanski je naveo da je zamrznuti konflikt vrlo komplikovana vojno-politička situacija, koja ne može da se kontroliše i za koju se nikada ne zna kada može da eskalira.

Više o tome pročitajte OVDE.

Fotografije granatiranog azerbejdžanskog grada Gendže

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su jermenske vojne snage granatirale grad Gendža, prenose svetski mediji.

Kako javlja "RIA Novosti", ministarstvo je u saopštenju navelo da napad i dalje traje.

Više o tome pročitajte OVDE.

Snage Karabaha oborile tri aviona azerbejdžanskog vazduhoplovstva

Portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan izjavila je da su snage Karabaha oborile tri aviona azerbejdžanskog vazduhoplovstva.

- Otprilike u 12 časova (10 po srednjovevropskom vremenu) jedinice Armije odbrane Karabaha oborile su na južnom pravcu linije razdvajanja tri aviona i uništile dva neprijateljska tenka - napisala je ona na Fejsbuku.

Objavljen još jedan snimak granatirane prestonice

Vojska Nagorno-Karabaha objavila je još jedan snimak gađanja Stepanakerta tokom kojeg su, kako se navodi, pogođeni civilni objekti.

Prema ocenama vojske, reč je o gađanju civilnih struktura što nije u skladu sa međunarodnim humanitarnom pravom.

Istovremeno, vojska Karabaha saopštila je da je odgovorila na ovaj napad Azerbejdžana i da se trenutno vrše artiljerijska gađanja položaja azerbejdžanske vojske.

Jermenska strana uzvratila kontranapadom

Vlasti Karabaha saopštile su da je nakon granatiranja Stepanakerta jermenska strana uzvratila kontranapadom po vojnim objektima Azerbejdžana, kao i da je tom prilikom uništen vojni aerodrom u Gendže.

Istovremeno, azerbejdžanske vlasti potvrdile su da je jermenska strana gađala grad Gendže, ali da je pogodila civilne objekte.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana optužilo je jermensku stranu da je gađala gradove Terter i Goradiz koji se nalaze nedaleko od linije razgraničenja sa Nagorno-Karabahom

Za sada nije precizirano da li je tokom granatiranja naneta bilo kakva materijalna šteta, kao ni da li ima poginulih ili povređenih.

Istovremeno, zvanični Baku je upozorio jermensku stranu da će povodom ovog incidenta biti preduzeta adekvatna mera.

Predsednik Karabaha: Naša pobeda je neminovna

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutunijan rekao je da se vratio sa linije fronta, gde je bio od subote ujutro.

- Upravo sam se vratio sa prve linije fronta. Bio sam u raznim oblastima, a svuda sam video nadahnuće, podvig, junaštvo. Naša pobeda je neizbežna - rekao je Arutunijan.

Zahvalio se vojsci Karabaha i komandnom osoblju na ispunjavanju zadataka koji su im dodeljeni.

Ma koliko ponavljali kako turska vojska ne ratuje u Karabahu, mnogo je dokaza da je predsednik Erdogan poslao kao pomoć arapske plaćenike, islamske fanatike

Sa bojišta u Nagornom Karabahu u subotu su stizale protivrečne informacije. Azerbejdžanci tvrde da su nastavili ofanzivu i zauzeli strateške visine.

Rat između Azerbejdžana i Jermenije
Rat između Azerbejdžana i Jermenije / Izvor: Foto: SD ilustracija/YoutubePrintscreen/HetqTV-Naxcivantv

Na drugoj strani, Jermeni kažu da su uspeli da vrate pozicije koje su bili zauzeli njihovi protivnici.

Više o tome pročitajte OVDE.

Serija eksplozija u centru Stepankareta

Serija eksplozija odjeknula je u centru Stepanakerta, prenosi reporter agencije "RIA Novosti" iz prestonice samoproglašene republike Nagorno-Karabah.

Kako je rekao, nakon svake detonacije moglo je da se čuje prateći zvuk rušenja zgrade.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ovako izgledaju posledice artiljerijskog napada Azerbejdžana

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo snimak u kom se vide posledice artiljerijskog granatiranja Azerbejdžana po prestonici Nagorno-Karbaha.

Iz jermenskog vojnog resora, međutim, nije precizirano o kom objektu je reč, iako je navedeno da je pogođeno nekoliko stambenih objekata u Stepankaretu.

Azerbejdžanci tvrde da su osvojili dva gradića

Prema navodima azerbejdžanskog vojnog resora, uništena su četiri tenka 77. bataljona oružanih snaga Jermenije, a tri tenka su zaplenjena.

Iako nije precizirano koliko je pripadnika vojske Karabaha likvidirano, iz azerbejdžanskog Ministarstva tvrde da su gubici "mnogobrojni".

Vojska Nagorno-Karabaha objavila je bilans o gubicima azerbejdžanske strane tokom jučerašnjeg dana

Likvidirano oko 450 vojnika i ranjeno 900 ljudi.

Pored toga, kako se navodi, uništene su tri jedinice raketnih sistema "Smerč", 45 oklopnih jedinica koje su učestvovale u borbama i još 90 jedinica koje nisu.

Rat između Azerbejdžana i Jermenije
Rat između Azerbejdžana i Jermenije / Izvor: Reuters

Kada je reč o vazdušnim snagama Azerbejdžana, navodi vojska Karabaha, oborena su tri azerbejdžanska aviona, jedan helikopter i 10 bespilotnih letelica.