Skip to main content
Pančevo

Uz jedan klik rešavaju se problemi: Budućnost Pančeva je svetla i digitalizovana (FOTO/VIDEO)

Foto: Vojvodina
Sveobuhvatna digitalizacija jedan je od ciljeva lokalne samouprave Grada Pančeva

Dobra javna uprava po meri građana umnogome zavisi i od stepena digitalizacije iste. Kako bi bila benefit građanima gradska uprava mora da bude brza, efikasna i spremnija da odgovara na zahteve građana i privrede, a to se upravo dobija digitalizacijom. 

Javne usluge mogu biti dobar pokazatelj koliko je važno digitalizovati servise i koliko to olakšava život svim ljudina. Lokalna samouprava nikada nije bila dostupnija građanima nego tokom digitalizovanja. 

Tokom prošle godine u okviru gradske uprave građanima Pančeva omogućeno je da mnogobrojne usluge obave elektronski, digitalnim putem. Budućnost Pančeva usmerena je ka tome da se građanima omogući što lakše rukovanje elektronskim servisima i dolaženje do neophodnih dokumenata na što brži i efikasniji način. 

Nemačka investicija koja će preporoditi Pančevo: Sjajna budućnost za radnike stiže (VIDEO)

Nemačka investicija koja će preporoditi Pančevo: Sjajna budućnost za radnike stiže (VIDEO)

Čuvar nekadašnjeg građanskog života Knjaževca: U kući Ace Stojanovića kao da je vreme stalo (FOTO)

Čuvar nekadašnjeg građanskog života Knjaževca: U kući Ace Stojanovića kao da je vreme stalo (FOTO)

Đenka i Podunavac, a tu su negde i Sofija Loren i Toma Zdravković: Srpski Holivud tek se sprema da procveta (VIDEO/FOTO)

Đenka i Podunavac, a tu su negde i Sofija Loren i Toma Zdravković: Srpski Holivud tek se sprema da procveta (VIDEO/FOTO)

Sveobuhvatna digitalizacija jedan je od ciljeva lokalne samouprave Grada Pančeva i aktivno se iz dana u dan sprovodi pogotovo u okviru servisnih usluga gradske uprave. Akcenat je na uštedi novca i vremena građana, kao i smanjenje čekanja pred šalterima Uslužnog centra. 

Jedna od usluga koju je moguće od prošle godine obaviti elektronskim putem jeste i upis dece u prvi razred osnovne škole. Naime, upis dece u prvi razred osnovne škole, koji tradicionalno počinje 1. aprila, odvija se u potpunosti elektronski i predstavlja važan digitalni korak u bolju budućnost. Umesto tradicionalnog upisa, roditelji i drugi zakonski zastupnici stupaju u kontakt sa školom u koju žele da upišu svoje dete preko usluge "Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu" na Portalu eUprava, kao i telefonskim putem.

Pančevo ima 20 osnovnih škola na teritoriji grada i svih naseljenih mesta i upis u prvi razred osnovne škole organizovan je elektronskim putem u svakoj od njih. Ovu e-uslugu zajednički su izradili timovi Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Na ovaj način, škole evidentira i zainteresovanost roditelja da upišu dete u određenu školu kako bi okvirno znale koji broj đaka mogu da očekuju. Po definisanju datuma upisa u osnovnu školu, na Portalu eUprava je dostupna usluga zakazivanja termina za upis i testiranje koja će omogućiti roditeljima da jednim odlaskom u školu završe sve procedure oko upisa deteta i to bez potrebe donošenja ijednog dokumenta, kao i da obave testiranje sa psihologom/pedagogom. 

Škole će u unapređenoj elektronskoj usluzi eUpisa po službenoj dužnosti pribaviti podatke iz matične knjige rođenih, iz evidencije prebivališta i iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu. Roditelji ne moraju da pribavljaju različita dokumenta u papirnoj formi, pri čemu štede vreme time što nema čekanja na nekom od šaltera javne uprave.

Takođe, od prošle godine u Pančevu je elektronski moguće dobiti i rešenje o utvrđivanju poreza na imovinu. Građani Pančeva koji imaju otvorene naloge na Portalu eUprava rešenja kojim se utvrđuje porez na imovinu fizičkih lica dobijaju elektronski.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu uspostavila je tu uslugu registrovanim korisnicima Portala eUprava - elektronsku dostavu (eDostava) rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu u Jedinstveni elektronski sandučić na Portalu. Naime, korisnici Portala eUprava, u skladu sa Zakonom o elektronskoj upravi i Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, počinju da dobijaju ova rešenja elektronskim putem, dok oni koji nisu korisnici nastavljaju da dobijaju rešenja u fizičkom obliku preko javnog poštanskog operatora.

Prilikom pripreme rešenja za elektronsku dostavu Kancelarija za IT i eUpravu vrši elektronsko pečatiranje (elektronsko potpisivanje u svojstvu pravnog lica) ovih dokumenata, što predstavlja značajnu automatizaciju i optimizaciju rada javne uprave i po prvi put primenu elektronskog pečata (elektronskog potpisa pravnog lica) u javnoj upravi. Ovom uslugom se u potpunosti digitalizuje rad lokalnih poreskih administracija od elektronske prijave poreza na imovinu, elektronskog generisanja i dostavljanja rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu, do mogućnosti elektronskog plaćanja poreza.

Korisnici Portala eUprave mogu izborom odgovarajuće opcije na Portalu da dobijaju obaveštenje o pristiglom rešenju u Jedinstveno elektronsko sanduče putem SMS poruke ili elektronske pošte.

Uvedena je i usluga eVrtić koja je roditeljima omogućila da dete upišu u vrtić putem interneta, bez prikupljanja dokumentacije i čekanja u predškolskim ustanovama. Građani Pančeva putem interneta mogu da obave prijavu novorođenčeta u matičnu knjigu rođenih, dostupan im je Centralni registar matičnih knjiga, eZUP za pribavljanje podataka po službenoj dužnosti, pregled poreskih obaveza i podnošenje prijave za utvrđivanje poreza na imovinu, POS terminal za plaćanje taksi i naknada na šalterima Uslužnog centra Gradske uprave, eŠalter omogućava podnošenje zahteva u dostava isprava za nepokretnosti.

Lokalna samouprava nastavlja sa uvođenjem novih elektronskih usluga kako bi se građanima pružila bolje i brže usluge i olakšala im birokratske obaveze i procedure. 

Projekat je finansiran iz budžeta Grada Pančevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.   

 

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
4 Beograd