Skip to main content
maltezer

Ako imate psa obratite pažnju na ovo!

Foto:Srbija Danas
Neprestano trese glavu! OPREZ!

Kod svih pasa, a posebno onim sa naboranom kožom veoma su česte infekcije izazvane bakterijama iz roda Staphylococcus

Uglavnom infekcije prolaze kao nezapažene i nedovoljno ozbiljno tretirane od strane vlasnika (kao lokalni estetski problemi koze).

Pas
Pas
Foto: Profimedia/ilustracija

Većina vlasnika pokušava da ovaj problem reši samo pojačanom higijenom ili primenom dezinfekcionih sredstava, ali ne i tačnim utvrđivanjem uzročnika i njegove osetljivosti na lekove i primenom odgovarajuće terapije do potpunog izlečenja.

KAKAV PAS, KAKAV GLAS: Ovaj buldog je komotno zreo za OPERU! (VIDEO)

KAKAV PAS, KAKAV GLAS: Ovaj buldog je komotno zreo za OPERU! (VIDEO)

Lokalne infekcije kože (kao na primer tvrde bubuljice na bradi ili butinama) su često samo spoljašnji znak ozbiljnijih infekcija koje tinjaju unutar organizma, a u početku ne izazivaju veće promene u opštoj kondiciji psa.

Problemi se uoče mnogo kasnije, kada na primer, ženka ne može da ostane skotna posle više parenja ili ošteni mrtvu štenad [često pre roka], ili štenad dobiju dijareju ubrzo po rođenju, a kasnije osip po glavi ili laktovima, ili kada mužjak, posle par uspešnih parenja više ne može da ima potomstvo.

Sedam zanimljivosti koje niste znali o maltezerima

Sedam zanimljivosti koje niste znali o maltezerima

Lečenje u takvom poodmaklom stadijumu je dugotrajno, skupo i često neuspesno. Takodje lečenje neadekvatnim antibioticima
(tretiranje bilo kojim antibiotikom po iskustvu i bez prethodno urađenog antibiograma) često pogoršava problem – bakterije postaju otpornije, a pas još više naruši ionako slabu sposobnost da se sam izbori sa infekcijom. U takvim slučajevima problem se samo prividno primiri a zatim ubrzo pojavi u još jačoj formi.
|

Pas
pas
Foto: Profimedia

Prvi znaci bolesti se pojavljuju dve do tri nedelje posle inficiranja, najčešće kao
oboljenje kože. Oboljenja kože mogu biti površinske, plitke ili duboka. Površinske piodermije prepoznajemo po oštećenju gornjih slojeva kože, pojavi sitnih ispupčenja (granulacija) ili sekreta. Mogu se javiti u dva oblika: kao vlažni letnji ekcem i intertrigo.

GENIJALAC: Ovaj papagaj SAVRŠENO svira popularnu pesmu - prepoznajete li koju? (VIDEO)

GENIJALAC: Ovaj papagaj SAVRŠENO svira popularnu pesmu - prepoznajete li koju? (VIDEO)

Vlažni letnji ekcem nastaje najčešće po toplom vremenu kada je smanjena ventilacija kože, takođe i kod dugodlakih pasa koji se čuvaju u lošim uslovima.

Intertrigo je karakterističan za neke anatomske osobenosti kože, tamo gde je koža vezana za mišiće te ne dozvoljava ventilaciju „naličja“ što pogoduje naseljavanju bakterija . Ako se ne leči, ovaj oblik lako zahvata dublje slojeve kože.

Kod obolelog psa dolazi do uvećanja limfnih čvorova i obilnog sekreta. Od lokalno nastalih promena na koži, možemo uočiti pojavu bubuljica, čak i čitavih grozdova na bradi (folikulit i furunkoloza), bubuljice među prstima, ili oštećenje
nosnih šupljina (nazalna piodemia).
Drugi veoma opasan oblik je oboljenje polnih organa. Kod ženki se razvija gnojni (ređe kataralni) vaginit koji karakteriše pojava svetlo žutog sekreta iz vagine ili infekcija materice (endometrit). Kod mužjaka se javlja upala polnih organa(postitis) praćena sekretom koja, ako se ne leči, može dovesti do patološkog razrastanja epitela prepucijuma. U uzorku brisa se pod mikroskopom vide epitelne
ćelije, fagociti, limfociti i veliki broj ćelija stafilokoka. 

I MAMA I TATA! Ovo je najslađi video ikada - pogledajte kako maltezer ČUVA bebu! (VIDEO)

I MAMA I TATA! Ovo je najslađi video ikada - pogledajte kako maltezer ČUVA bebu! (VIDEO)

Važan klinički predznak stafilokokoze je i pojava otoka po telu koji na pritisak daju zvuk sličan šuštanju. Bolest moze pratiti i iscedak iz očiju, konjuktivitis i oboljenje paraanalnih žlezda.

Savet svima koji imaju pse je da svaki put ove „obične bezazlene estetske“ ili „normalne“ probleme provere uzimanjem brisa kod veterinara i podvrgnu pse ozbiljnom lečenju ako se prisustvo stafilokoke potvrdi, ako ne budu vodili račna ubrzo mogu ostati uz psa koji ne moze da imati potomstvo, ili koji iznenada ugine, ili bolest kože stigne do forme koja je toliko teška i neprijatna [gnoj, neprijatan miris] pa svog ljubimca moraju uspavati.

ljubimac
Foto:Srbija Danas
Ovaj buldog skija BOLJE OD VAS (o nama da ne pričamo)! (VIDEO)

Ovaj buldog skija BOLJE OD VAS (o nama da ne pričamo)! (VIDEO)

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
22 Beograd