Skip to main content
samojed

Alergije, prehlade, lekovi... Evo kako je najbolje spremiti ljubimca za hladne dane!

Foto: Instagram Printsreen/samoyedonni
Saznajte!

Jesen je doba godine koje mnogi vole, kako zbog prelepih boja, tako i zbog predaha nakon paklenih vrućina. Međutim, vašem četvoronožnom prijatelju novo godišnje doba može zakomplikovati život. Ipak, u pitanju su sitnice kao što su manja fizička aktivnost, alergije, češća kupanja, hladnoća, ali sve se one lako mogu prevazići, nakon čega vam ostaje samo da uživate.

Alergije 

Ugrejani stanovi, slabija provetrenost i povećana vlažnost vazduha idealni su uslovi za razvoj grinja i ostalih alergena koji mogu da maltretiraju vašeg mezimca u predstojećim danima. Najčešće su kožne alergije, ali mogu nastati i respiratorne, pa su simptomi kao što su učestalo kijanje, pojačan sekret, hrkanje i otežano disanje razlozi da posetite veterinara. 

Prehlade 

Kako su dani hladniji i kišovitiji veće su šanse da se vaš mezimac prehladi. Ovo se vrlo lako prevazilazi. Naime, kao što vi za sebe odabirate topliju odeću, obucite i njima kaputić ili džemper, a verujte biće simpatičniji nego ikada. Simptomi prehlade slični su onima koji nastaju pri respiratornim alergijama s tim da se može javiti i povišena telesna temperatura i dijareja. Dakle, ako ih primetite idite pravo kod veterinara. 

Grejalice mogu biti opasne 

Prelazni periodi u grejnoj sezoni mogu biti nezgodni jer centralno grejanje nije na maksimumu, a u stanovima postaje sve hladnije. Zato se mnogi odlučuju za dodatna grejna tela. Ovo je na mestu, ali povedite računa o tome da se vaš mezimac ne mota previše oko grejalica kako ne bi zadobio opekotine, a posebno obratite pažnju na njihovu opasnu naviku da grickaju kablove. 

Vaši lekovi za njih su otrov! 

Artritis je problem koji ljude posebno počinje da maltretira u hladnim danima. Lekovi, kao što je paracetamol, koje tada pijete da sebi olakšate nikako ne smeju doći do vašeg mezimca jer prave izuzetno opasna oštećenja jetre. 

Kada je hladno potrebno im je više kalorija 

Za razliku od leta koje “ubija” apetit, jesen ga povećava. Ne branite svom mezimcu da jede više jer mu je tada potrebno više kalorija. Ako se plašite da će se ubuciti, možete ga odvesti kod veterinara koji će mu prepisati režim ishrane, nakon čega ćete biti mirni.

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
22 Beograd