Četvrtak 07. dec 2023.
frižider

JEDETE NEPOSREDNO PRE SPAVANJA? Stručnjaci otkrivaju zašto to nije dobro - hitno promenite ovu naviku

Foto: Profimedia
Loše utiče na vaš organizam

Dokazano je da rana večera pozitivno utiče na našu težinu, jer produžava period do spavanja i time podstiče bolje varenje. Ovo je ujedno i najbolji način da se izbegne noćna želja za hranom i da se što više smanji skladištenje masti u telu.

Danas već znamo da višak kalorija u bilo kom delu dana doprinosi nagomilavanju masnih zaliha, a kontrola telesne težine u najvećoj meri zavisi od ukupne količine kalorija koju unosite tokom dana. Unos više kalorija nego što vam je potrebno na kraju će dovesti do neželjenog povećanja telesne težine, ali preskakanje doručka i jedenje glavnih obroka u drugoj polovini dana može pogoršati celu situaciju.

NE PANIČITE! Evo šta morate odmah da uradite ako vas ubode pčela ili osa

NE PANIČITE! Evo šta morate odmah da uradite ako vas ubode pčela ili osa

hrana
Foto: Profimedia

Zašto nije dobro jesti neposredno pre spavanja?

Dobra rutina spavanja je važan deo vašeg zdravlja, zbog čega je važno da je ne narušavate pogrešnim navikama u ishrani, odnosno kasnim obrocima. Preporučuje se da ne jedete najmanje 2 sata pre spavanja, jer na taj način tokom noći nećete imati problem sa stomakom i probavom. Ipak, ne odustajte od večere, jer ukoliko vam je stomak prazan, nećete dobro spavati od gladi.

Ako je vaš poslednji obrok kasnije, veća je verovatnoća da ćete razviti kiselinu/refluks zbog nesvarene hrane, ali i dobiti na težini. Takođe, pobrinite se da vaša večera bude lagana, bogata povrćem i proteinima. Nije preporučljivo jesti hranu bogatu ugljenim hidratima pre spavanja, jer je ona bogata energijom koja vam nije potrebna pre spavanja.

Važno je napomenuti da za ceo pristup mršavljenju morate potpuno promeniti svoje navike u ishrani, jer samo promena termina večere, bez vođenja računa o unosu kalorija tokom ostatka dana i fizičkoj aktivnosti, ne može pomoći.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd