Skip to main content
Zadruga 6

IZNENADA OTKRIO DA SU MU RODITELJI GEJ: Kad sam saznao, moj svet se okrenuo naopako: Neobično priznanje

Foto: Instagram printscreen/ lubokian
Rešio je da napiše knjigu o tome.

Mogli bismo reći da sam imao tipični prigradski srednjoškolski život. Odrastao sam u Stanmoru, gradskom naselju na severozapadu Londona. Bilo nam je finansijski lagodno, uživali smo u sunčanim praznicima svake godine dok sam pohađao privatnu školu sve do svog osamnaestog rođendana. Moji roditelji su vodili živopisan društveni život, koji se često sastojao od večera praćenih burnim igranjem Trivial Pursuit-a. Moje detinjstvo je bilo stabilno, zaštićeno i nadasve srećno, prisetio se Džejms Lubok iz Velike Britanije, autor knjige "Breaking Dad".

Opisao je svoje detinjstvo u naizgled idiličnoj porodici i napomenuo da, tek kada je odrastao i počeo samostalno da živi, roditelji su mu priznali da oboje vole isti pol.

- Gledajući unazad, ono što se dogodilo s mojim roditeljima duboko je promenilo način na koji gledam brak, odnose, seksualnost, čak i samu pravu ljubav. Njihov je odnos bio puno složeniji nego što sam mislio dok sam odrastao. Znam da su se voleli, možda čak i više nego u normalnim odnosima, ostali su zajedno i uživali u svom životu uprkos ovoj ogromnoj prepreci za funkcionalan brak - rekao je.

NAJMUDRIJI SVETAC IZ BIBLIJE - Sveti Solomon ima mudar savet kako da budete srećni u životu

NAJMUDRIJI SVETAC IZ BIBLIJE - Sveti Solomon ima mudar savet kako da budete srećni u životu

Da li neko misli na vas? Veruje se da ovih pet znakova univerzum šalje samo vama, lako ih je uočiti

Da li neko misli na vas? Veruje se da ovih pet znakova univerzum šalje samo vama, lako ih je uočiti

PROFESORKA (73) koja odbija da ode u penziju OSTALA BEZ IGDE IKOGA, a onda je usledio životni PREOKRET: Objavila fotografiju ispod koje ne prestaju da stižu komentari podrške...

PROFESORKA (73) koja odbija da ode u penziju OSTALA BEZ IGDE IKOGA, a onda je usledio životni PREOKRET: Objavila fotografiju ispod koje ne prestaju da stižu komentari podrške...

Postao je, kaže, svesniji problema gej populacije i puno tolerantniji. O tome, zapravo, pre nikada nije previše ni razmišljao.

Ovo je njegovo iskustvo:

Mama je preuzela dužnost domaćice i majke jedinog deteta (bio sam pomalo razmažen). Odustala je od svoje obećavajuće karijere učiteljice engleskog jezika kako bi se brinula za mene tokom mojih mlađih godina. Da, povremeno sam znao da se ponašati kao malo g*vno i, kao i mnoga deca, znao sam tačno koje su joj slabe tačke, ali ipak samo imali nežnu i blisku vezu. Oslanjao sam se na nju tokom razvoja i bio pravi mamin dečko.

Moj otac? Njega sam idealizovao. Delimično zato što sam ga viđao jedino kada bi se vratio s posla, pa je vreme provedeno s njim bilo dragocenije, ali i zato što je bio smešan, razigran. Čak, iako sam bio vrlo mlad, mogao sam reći da je on uspešan poslovni čovek, a to me činilo ponosnim. Ponekad sam znao da stojim ispred kuće i čekam da dođe s posla samo kako bih video njegov automobil dok ulazi u našu ulicu. On i mama bili su savršen par.

Razišli su se tokom moje prve godine fakulteta

Očekivao sam da će distanciranost ukloniti nepotrebne trzavice i da bi njihov brak mogao da uđe u novo zlatno doba. Koliko sam samo pogrešio. Razišli su se tokom moje prve godine fakulteta, nakon jedne od najgorih svađa kojima sam svedočio, bilo je to kada sam došao kući za Božić. Odjednom je to bilo to - moji su roditelji sada živeli zasebnim životima.

Kasnije, živeći i radeći u Londonu, nazvao me stari (tako ga zovem ovih dana). Želeo je da me pozove na večeru jer je morao nešto da mi kaže. Ne volim dramu, ali, naravno, prihvatio sam. Grčevito sam pokušavao da shvatim o kakvim vestima bi moglo da se radi - mislio sam, ili smrtonosna bolest ili imam brata (sestru) za kojeg ne znam.

Pokazalo se da nisam bio u pravu, ni u jednoj teoriji. Igrao se sa svojom supom i gledao nervozno naokolo, što mi je bilo čudno - tata je obično bio vrlo samouveren i sigurno se nikada nije čudno ponašao u mom društvu. Izgubio sam strpljenje i zamolio ga da mi sve otkrije. Podigao je pogled, ali je izbegao kontakt očima, i počeo je da mi pričati da ponekad ima neka osećanja prema muškarcima... bio je homoseksualac.

Iako šokira, osetio sam olakšanje što nije bolest ili tajno dete, ali bio sam potpuno van sebe. Jednostavno, nikada to nisam pomislio niti pretpostavio. Oca sam uvek video kao čoveka koji voli žene - da, pomalo banalnog, ali na uvrnuti, onaj mačo, Mik Džeger način. U tom trenutku sam se iznenada osetio odraslim - vodio sam taj zreli razgovor s njim, govoreći stvari poput: "Srećan sam zbog tebe", "I dalje si moj otac" i "Nadam se da ćeš uživati u svom novom životu, ali molim te pazi na sigurnost'. Da znam, nezgrapno.

Odjednom sam imao više pitanja nego odgovora

Te večeri sam izašao iz restorana osećajući da mi se život promenio, ali na neobično pozitivan način. Ovo otkriće nekako je izmenilo moju perspektivu, nateralo me da razmišljam o mnogim stvarima drugačije. Nikada nisam imao gej prijatelje ili čak nikakvo iskustvo poznavanja gej ljudi - sad se odjednom moj tata razotkrio kao gej osoba. Počeo sam da razmišljam i procenjujem oca, kako će se razvijati moj odnos s njim. U isto vreme sam bio srećan zbog njega i osećao tugu što je morao taj deo sebe da čuva u tajnosti toliko dugo. Odjednom sam imao više pitanja nego odgovora. Kako čovek može da živi tako i ostane zdrav? Da li je on do sada bio istinski srećan?

Samo nedelju dana kasnije mama me pozvala na večeru da porazgovaramo o tati. Ili sam tako mislio. Jeli smo u poznatom mađarskom restoranu u Sohu zvanom Gay Hussar - prigodno, pomislio sam. Neobavezno smo razgovarali, kada je odjednom spomenula da se nedavno uselila s damom čije ime je Suzan. Pre nego što sam uopšte imao priliku da pitam kuda taj razgovor vodi, priznala je kako je i ona gej, a Suzan je njena partnerka.

Osećao sam se kao u snu, zabavljao sam se, ali na neki bizaran način, nisam mogao potpuno da poverujem šta mi se to događa. Oba moja roditelja ceo život su živela u laži i skrivali ključni deo onoga što jesu, i od sebe i jedno od drugoga. U početku mi je sve to bilo previše. Reagovao sam na isti način kao i sa mojim tatom. Podržavao sam je, ohrabrivao, ali ovaj put smo se i međusobno smejali koliko je situacija bila bizarna. Kao da su me nekako pretočili u holivudski film koji je previše lud da bi bio istinit.

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd