Skip to main content
zub

Evo ŠTA ĆE VAM SE DESITI ako sanjate da vam ISPADAJU ZUBI!

Foto: Shutterstock
Kažu da ako sanjate da vam ispadaju zubi to znači smrt nekog bliskog člana porodice, ali tumačenja ima raznih i nisu sva tako crna kao ovo koje je najrasprostranjenije

Ispadanje zuba spada u česte noćne more, a značenja ima raznih. Donosimo vam narodna, tradicionalna verovanja, kao i psihološka tumačenja ovakvih snova.

Postoje različite varijacije snova sa zubima, pa tako možete sanjati da su vam zubi labavi, da ispadaju iz usta jedan po jedan ili da vam jednostavno fali zub ili da uopšte nemate zube. Sve to može da se protumači na sličan način.

Prema nekim narodnim sanovnicima ovakvi snovi znače da je u pitanju neuhranjenost ili nepravilna ishrana, ali je mnogo češće tumačenje da ispadanje zuba u snu znači smrt ili tešku bolest člana porodice. Ovakva objašnjenja se mogu naći u narodnim verovanjima raznih kultura, od grčke do hispanske.

U kineskoj tradiciji se veruje da ovakvi snovi simbolizuju novac, a to verovanje je bazirano na staroj priči o vili Zubićki koja će će vam doneti novac ako zub koji vam je ispao stavite pod jastuk.

zub
zub
Foto: Shutterstock

Inače, u kineskoj kulturi se ispadanje zuba vezuje za laganje, odnosno, da će vam zubi ispasti ako budete slagali nekoga. Ovo se ne odnosi na snove.

Što se tiče psihološkog tumačenja, ono se razlikuje od narodnog. Budući da se zubi koriste da grizu, kidaju i žvaću, oni simbolizuju moć, pa ispadanje zuba u snu može predstavljati osećaj bespomoćnosti. Dakle, ispadanje zuba u snu bi se moglo protumačiti kao nedostatak samopouzdanja ili osećaj inferiornosti u nekom odnosu ili situaciji.Frojd je verovao da ovi snovi imaju veze sa seksualnošću (čudno za Frojda), pa ih je tumačio kao strah od kastracije, dok su neki njegovi sledbenici smatrali da je u pitanju strah od impotencije.

Postoji još jedna teorija prema kojoj zubi predstavljaju čovekovu predstavu o svom izgledu, sliku o sebi, odnosno, kako nas vide drugi ili kako mi verujemo da nas drugi vide. Prema ovoj teoriji ispadanje zuba znači da postoji strah od odbacivanja i starenja.

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd