Jagode bujaju kao nikad pre: Ovim PRIRODNIM ĐUBRIVOM rastu brže, plodovi su sočniji, a štetočine beže u panici
Jagode su biljke koje vole hranljivo i rastresito tlo.
Ako želite zdrave, sočne i bogate jagode bez upotrebe hemikalija, pravo rešenje je prirodno đubrivo koje ne samo da hrani biljke već i odbija štetočine.
Ovaj jednostavan trik poboljšaće prinos vaših jagoda, a pritom ćete imati potpuno organski uzgoj.
Kako bi postigli bogat rod jagoda, zalivajte ih rastvorenom kafom i drvenim pepelom, kako bi mravi bežali od njega.
Jagode će dobiti sve hranljive sastojke što garantuje bogatu berbu, a prirodno djubrivo bogato kalcijumom, fosforom i kalijumom učiniće da vaša bašta bude bujna.
Za pripremu hranljivog rastvora vam je potreban bokal sa pola litra tople vode u koju dodate jednu supenu kašiku taloga kafe i dobro promešate. Zatim dodate jednu kašiku drvenog pepela. Sve dobro promešajte i ostavite da odstoji 24 sata.
Talog od kafe je bogat azotom, koji podstiče rast biljaka i poboljšava plodnost i strukturu zemljišta, a i zadržava vlagu i odbija mrave.
Drveni pepeo sadrži kalijum, fosfor i kalcijum, koji su ključni za zdrav rast i obilan rod jagoda, a i poboljšava kvalitet tla i jača biljke.
Na pripremljenoj zemlji napravite rupe za sadnju na razmaku od 30 cm. Iz kutije izvadite rasad, ako je zemlja sveža nema potrebe da odvajate koren od nje.
Sadnice postavljate uspravo, nagrnuvši zemlju oko njih, ali listovi moraju ostati iznad zemlje.
Nakon 24 sata, 100 ml dobijenog koncentrata rastvorite u litar vode i zalivajte jednom do dva puta mesečno.
Detaljnije o načinu pripreme na videu My Kitchen Tanja.