SLAVSKI KOLAČ za Mitrovdan mora da ima ove šare: Privlače sreću, uspeh i zdravlje - detaljno uputstvo za svaki simbol, korak po korak
Jedan od najvažnijih simbola na trpezi na dan Mitrovdana jeste slavski kolač, kao kada je u pitanju i svaka druga krsna slava. Njegovo šaranje ima posebnu draž baš zbog poruka koje ukrasi nose sa sobom.
Slavski kolač je srce svake slave, a ukrašavanje kolača je prava umetnost koja ga čini još posebnijim.
Bez obzira na to da li ste iskusni u pravljenju kolača ili tek počinjete, sa pravim trikovima i detaljnim uputstvima možete stvoriti prelepe ukrase koji će očarati vaše goste. U ovom vodiču, otkrićete jednostavne, ali efektne tehnike za svaki simbol koji tradicionalno ukrašava slavski kolač – od krsta, broja do raznih dekorativnih figura.
Kroz svaki korak, objasnićemo vam kako da uz pomoć nekoliko osnovnih sastojaka i alata kreirate ukrase koji ne samo da izgledaju lepo, već nose duboko simboličko značenje.
Pripremite se da vaš slavski kolač zasija u punom sjaju!
Za ukrašavanje slavskog kolača je potrebno umesiti tvrđe ali elastično testo od sledećih sastojaka:
200 gr brašna
3 kašičice soli
1dl vode
Priprema:
Testo lepo umesiti pa ostaviti pokriveno oko 20 minuta, zatim praviti ukrase.
Podelite testo na nekoliko delova, a zatim istanjite oklagijom na debljinu od 8 do 10 milimetara i počnite da pravite ukrase.
Prvo napravite tradicionalni simbol IS HS NI KA, koji čete dobiti tako što isečete kvadratić testa, a potom utisnete slova pomoću drvenog pečata.
Sledeći korak: napravite od papira šablon krsta, pa prema njemu opsecajte testo kako bi svaki simbol bio iste veličine.
Kako napraviti ostale simbole pogledajte u videu:
Evo kako da napravite one najvažnije:
Pečat prosfornik
Drvenim pečatom utisnite slova na tanko razvijeno testo (oko 2mm), pa ih opsecite nožem. Ako nemate drveni pečat, ispišite čačkalicom slova na testu, sa sve četiri strane krsta, pa ih isecite nožem u kvadrat.
Pravi se pet komada, 4 sa strane kolača (sa sve 4 strane sveta) i jedan odozgo, preko krsta koji se pravi od pletenica.
Najvažniji simbol je pečat prosfornik, koji označava veru. Reč je o drvenom pečatu na kom su ugravirana slova ИС ХС НИ KA što znači: „Isus Hristos pobeđuje".
Cvet
Ponovo razvijte parče testa na nekih 2mm, pa manjom modlom, čašicom od rakije ili slično, vadite krugove, 5 – 6 komada za jedan cvet. Slažite krugove jedan na drugi, tako da svaki zakloni polovinu prethodnog. Pre nego što stavite jedan na drugi, tu polovinu preko koje će ići sledeći, premažite vodom, pa „zalepite“ sledeći krug. Kada ste stigli do kraja, urolajte krugove. Vrhove krugova malo razvucite u latice, a ako imate viška pri dnu, slobodno ga nožem odsecite.
Grozd
Modlom isecite jedno srce, pa išarajte po njemu čačkalicom žilice lista. Onda oštrim vrhom noža zasecite ivice srca, a negde i isecite parčence, kako bi što više ličilo na list. Ne bacajte se u očaj ako to baš nije idealno ? Onda od nekih otpadaka testa isecite tanke trakice, pa ih po sredini malo zavrtite… da liče na dršku grozda. Takodje od otpadaka testa, oblikujte kuglice koje ćete poredjati na jednu polovinu lista, da liče na grozd. Opet – nismo umetnice, nego domaćice, pa nije strašno ako to nije savršeno!
Burence
Uzmite parče testa, kao, recimo, pola malog prsta , pa od njega napravite valjak. Malo mu odsecite vrhove da dobijete ravno dno i vrh bureta. Čačkalicom utisnite šare po dužini, to su kao daske. Dve trake popreko, a izmedju jedne trake i dna zrno bibera (kao slavinica na burencetu).
Ptičice
Uzmite parče testa, pa ga dlanovima razvaljate u dugačak valjak. Zavežite ga u čvor, tako da sa jedne strane tek malo viri, to će biti glava ptice, sa druge strane malo više, to će biti repić. Glavu oblikujte kako po osećaju o utisnite zrno bibera sa obe strane gde bi trebale biti oči. Umesto bibera, može i seme lana. Rep pritisnite nožem ili slično, da ga spljoštite. Tupom stranom moža malo utisnite linije, koje će glumiti pera, pa onda oštrom stranom izrežite na par mesta. Takodje, tupom stranom noža ili čačkalicom, iscrtajte linije po čvoru koji je ostao da glumi telo ptice, koje će ličiti na pera.
Knjiga
Isecite 3 – 4 pravougaonika (od tanko razvijenog testa), koji će biti različitih veličina. Stavite najveći dole, pa uz levi i desni kraj stavite po čačkalicu. Onda stavite malo manji pravougaonik, pa opet čačkalice, pa opet manji pravougaonik. Ponovite 3 – 4 puta. Za kraj, u sredinu stavite jednu čačkalicu i pritisnite, da biste dobili lep oblik otvorene knjige. Čačkalice ćete izvući sutradan, pre pečenja, kada se ukrasi osuše. Onda će ostati tako razdvojene stranice, baš kako treba.
Klas žita
Od parčeta testa, oblikujte valjak, 4 – 5 cm dužine, oko 1 cm širine, sa time da donji deo valjka skroz istanjite, kako biste dobili dršku. Blago pritisnite deblji deo valjka, da se samo malo stanji. Onda, n.pr. makazicama za nokte (koje, je li, dobro operete pre ovoga), zasecate testo uz jednu ivicu, pa uz drugu, pa za kraj, kroz sredinu.
Sve pripremljene ukrase slažite na pripremljenu tacnu sa krpom posutom brašnom, te ostavite do sutradan da se suše. Ukrasi će na taj način zadržati svoju formu i kada ih poslažete na kolač, takodje, biće lakši, te neće propasti u testo od kolača tokom pečenja.