СЛАВСКИ КОЛАЧ за Митровдан мора да има ове шаре: Привлаче срећу, успех и здравље - детаљно упутство за сваки симбол, корак по корак
Један од најважнијих симбола на трпези на дан Митровдана јесте славски колач, као када је у питању и свака друга крсна слава. Његово шарање има посебну драж баш због порука које украси носе са собом.
Славски колач је срце сваке славе, а украшавање колача је права уметност која га чини још посебнијим.
Без обзира на то да ли сте искусни у прављењу колача или тек почињете, са правим триковима и детаљним упутствима можете створити прелепе украсе који ће очарати ваше госте. У овом водичу, открићете једноставне, али ефектне технике за сваки симбол који традиционално украшава славски колач – од крста, броја до разних декоративних фигура.
Кроз сваки корак, објаснићемо вам како да уз помоћ неколико основних састојака и алата креирате украсе који не само да изгледају лепо, већ носе дубоко симболичко значење.
Припремите се да ваш славски колач засија у пуном сјају!
За украшавање славског колача је потребно умесити тврђе али еластично тесто од следећих састојака:
200 гр брашна
3 кашичице соли
1дл воде
Припрема:
Тесто лепо умесити па оставити покривено око 20 минута, затим правити украсе.
Поделите тесто на неколико делова, а затим истањите оклагијом на дебљину од 8 до 10 милиметара и почните да правите украсе.
Прво направите традиционални симбол ИС ХС НИ КА, који чете добити тако што исечете квадратић теста, а потом утиснете слова помоћу дрвеног печата.
Следећи корак: направите од папира шаблон крста, па према њему опсецајте тесто како би сваки симбол био исте величине.
Како направити остале симболе погледајте у видеу:
Ево како да направите оне најважније:
Печат просфорник
Дрвеним печатом утисните слова на танко развијено тесто (око 2mm), па их опсеците ножем. Ако немате дрвени печат, испишите чачкалицом слова на тесту, са све четири стране крста, па их исеците ножем у квадрат.
Прави се пет комада, 4 са стране колача (са све 4 стране света) и један одозго, преко крста који се прави од плетеница.
Најважнији симбол је печат просфорник, који означава веру. Реч је о дрвеном печату на ком су угравирана слова ИС ХС НИ КА што значи: „Исус Христос побеђује".
Цвет
Поново развијте парче теста на неких 2mm, па мањом модлом, чашицом од ракије или слично, вадите кругове, 5 – 6 комада за један цвет. Слажите кругове један на други, тако да сваки заклони половину претходног. Пре него што ставите један на други, ту половину преко које ће ићи следећи, премажите водом, па „залепите“ следећи круг. Када сте стигли до краја, уролајте кругове. Врхове кругова мало развуците у латице, а ако имате вишка при дну, слободно га ножем одсеците.
Грозд
Модлом исеците једно срце, па ишарајте по њему чачкалицом жилице листа. Онда оштрим врхом ножа засеците ивице срца, а негде и исеците парченце, како би што више личило на лист. Не бацајте се у очај ако то баш није идеално ? Онда од неких отпадака теста исеците танке тракице, па их по средини мало завртите… да личе на дршку грозда. Такође од отпадака теста, обликујте куглице које ћете поређати на једну половину листа, да личе на грозд. Опет – нисмо уметнице, него домаћице, па није страшно ако то није савршено!
Буренце
Узмите парче теста, као, рецимо, пола малог прста , па од њега направите ваљак. Мало му одсеците врхове да добијете равно дно и врх бурета. Чачкалицом утисните шаре по дужини, то су као даске. Две траке попреко, а између једне траке и дна зрно бибера (као славиница на буренцету).
Птичице
Узмите парче теста, па га длановима разваљате у дугачак ваљак. Завежите га у чвор, тако да са једне стране тек мало вири, то ће бити глава птице, са друге стране мало више, то ће бити репић. Главу обликујте како по осећају о утисните зрно бибера са обе стране где би требале бити очи. Уместо бибера, може и семе лана. Реп притисните ножем или слично, да га спљоштите. Тупом страном можа мало утисните линије, које ће глумити пера, па онда оштром страном изрежите на пар места. Такође, тупом страном ножа или чачкалицом, исцртајте линије по чвору који је остао да глуми тело птице, које ће личити на пера.
Књига
Исеците 3 – 4 правоугаоника (од танко развијеног теста), који ће бити различитих величина. Ставите највећи доле, па уз леви и десни крај ставите по чачкалицу. Онда ставите мало мањи правоугаоник, па опет чачкалице, па опет мањи правоугаоник. Поновите 3 – 4 пута. За крај, у средину ставите једну чачкалицу и притисните, да бисте добили леп облик отворене књиге. Чачкалице ћете извући сутрадан, пре печења, када се украси осуше. Онда ће остати тако раздвојене странице, баш како треба.
Клас жита
Од парчета теста, обликујте ваљак, 4 – 5 цм дужине, око 1 цм ширине, са тиме да доњи део ваљка скроз истањите, како бисте добили дршку. Благо притисните дебљи део ваљка, да се само мало стањи. Онда, н.пр. маказицама за нокте (које, је ли, добро оперете пре овога), засецате тесто уз једну ивицу, па уз другу, па за крај, кроз средину.
Све припремљене украсе слажите на припремљену тацну са крпом посутом брашном, те оставите до сутрадан да се суше. Украси ће на тај начин задржати своју форму и када их послажете на колач, такође, биће лакши, те неће пропасти у тесто од колача током печења.