BOLJE SU OD MIMOZE, RUSKE I PILEĆE SALATE: 3 najukusnije SLAVSKE salate gotove za POLA SATA
Ako želimo da unesemo malo promena na slavsku trpezu, najbolje je da počnemo od omiljenih predjela, od kremastih salata koje su uvek među prvim jelima koje gosti traže.
Salate su uz meze uvek pun pogodak, jer mnogi uživaju u bogatom ukusu ovih slanih kombinacija toliko da često ni ne stignu do glavnog jela.
Klasične salate kao što su ruska, mimoza i pileća mnogima su već postale rutinske, pa je savršen trenutak da isprobamo nešto drugačije i osvežimo meni. Ove tri salate su jednostavne, veoma dekorativne i neverovatno ukusne, pa bez problema mogu da pariraju svim tradicionalnim favoritima.
Salata sa cveklom i belim mesom
Sastojci:
500 g cvekle
500 g belog mesa
100 g majoneza
200 g pavlake
100 g kiselih krastavčića
1 kašičica soli
1 čen belog luka ili beli luk u prahu
Priprema:
Skuvamo cveklu ili koristimo gotovu iz tegle. Meso obarimo i iseckamo. Cveklu izrendamo, dodamo so, pavlaku, majonez, beli luk i iseckane krastavčiće, pa sve dobro promešamo. Ostavimo u frižideru da se stegne i rashladi pre služenja.
Salata sa prazilukom
Sastojci:
2 praziluka
200 g feta sira
1 čaša pavlake
malo origana
malo mirođije
malo bosiljka
so
biber
Priprema:
Beli deo praziluka isečemo na tanke kolutove. Feta sir umutimo sa pavlakom i spojimo sa prazilukom. Dodamo začine i sve sjednimo u kompaktnu smesu. Nakon hlađenja u frižideru, salata je odličan dodatak mnogim jelima. Pre služenja možemo dodati malo svežeg peršuna.
Salata sa narom i piletinom
Sastojci:
1 kg belog pilećeg mesa
400 g obarenog kukuruza šećerca
so po ukusu
300 g majoneza
700 g kisele pavlake
1 nar
malo bibera
Priprema:
Pileće meso obarimo, iseckamo i sjednimo sa obarenim kukuruzom. Dodamo majonez, pavlaku, so i biber, pa sve dobro pomešamo. Na kraju umešamo zrna nara. Salata treba da se dobro rashladi, a onda je spremna za posluženje.