БОЉЕ СУ ОД МИМОЗЕ, РУСКЕ И ПИЛЕЋЕ САЛАТЕ: 3 најукусније СЛАВСКЕ салате готове за ПОЛА САТА
Ако желимо да унесемо мало промена на славску трпезу, најбоље је да почнемо од омиљених предјела, од кремастих салата које су увек међу првим јелима које гости траже.
Салате су уз мезе увек пун погодак, јер многи уживају у богатом укусу ових сланих комбинација толико да често ни не стигну до главног јела.
Класичне салате као што су руска, мимоза и пилећа многима су већ постале рутинске, па је савршен тренутак да испробамо нешто другачије и освежимо мени. Ове три салате су једноставне, веома декоративне и невероватно укусне, па без проблема могу да парирају свим традиционалним фаворитима.
Салата са цвеклом и белим месом
Састојци:
500 г цвекле
500 г белог меса
100 г мајонеза
200 г павлаке
100 г киселих краставчића
1 кашичица соли
1 чен белог лука или бели лук у праху
Припрема:
Скувамо цвеклу или користимо готову из тегле. Месо обаримо и исецкамо. Цвеклу изрендамо, додамо со, павлаку, мајонез, бели лук и исецкане краставчиће, па све добро промешамо. Оставимо у фрижидеру да се стегне и расхлади пре служења.
Салата са празилуком
Састојци:
2 празилука
200 г фета сира
1 чаша павлаке
мало оригана
мало мирођије
мало босиљка
со
бибер
Припрема:
Бели део празилука исечемо на танке колутове. Фета сир умутимо са павлаком и спојимо са празилуком. Додамо зачине и све сједнимо у компактну смесу. Након хлађења у фрижидеру, салата је одличан додатак многим јелима. Пре служења можемо додати мало свежег першуна.
Салата са наром и пилетином
Састојци:
1 кг белог пилећег меса
400 г обареног кукуруза шећерца
со по укусу
300 г мајонеза
700 г киселе павлаке
1 нар
мало бибера
Припрема:
Пилеће месо обаримо, исецкамо и сједнимо са обареним кукурузом. Додамо мајонез, павлаку, со и бибер, па све добро помешамо. На крају умешамо зрна нара. Салата треба да се добро расхлади, а онда је спремна за послужење.