Domaćini, ne brukajte se pred gostima za krsnu slavu: Recept za slavski kolač donosi duh pravoslavlja na vašu trpezu, nema greške
Domaćice koje prvi put spremaju slavski kolač često se brinu o obliku i ukrasima. Ključ je u jednostavnosti: čak i ako su ukrasi skromni, kolač napravljen s ljubavlju i pažnjom uvek će biti zvezda slavlja.
Slava je jedan od najlepših pravoslavnih običaja, a centralni deo svake slave je slavski kolač – pogača koja simbolizuje hleb života, veru i zajedništvo.
Za one koji prvi put preuzimaju ovu važnu ulogu domaćice, priprema kolača može delovati zastrašujuće, ali uz pravi recept i par jednostavnih saveta, uspeh je zagarantovan.
Tradicionalni slavski kolač (pogača)
Za testo
500 g brašna (tip 400 ili 500)
250 ml toplog mleka
1 kašika šećera
1 kašičica soli
20 g svežeg kvasca (ili 7 g suvog)
50 ml ulja ili 50 g putera
1 jaje
Za premaz i dekoraciju
1 jaje za premaz
Susam ili mak za posipanje
Po želji: orasi, suvo grožđe, ili kriške maslaca za dekoraciju
Priprema
Priprema kvasca:
U manju činiju sipaj mlako mleko, šećer i izmrvljeni kvasac. Ostaviti 10–15 minuta dok se ne zapeni. Ovo znači da je kvasac aktivan.
Pravljenje testa:
U veliku činiju prosej brašno i dodaj so. Napravi udubljenje u sredini i sipaj kvasac, ulje i jaje. Zamesi glatko i mekano testo, po potrebi dodaj još malo brašna ili mleka da testo ne bude ni previše tvrdo ni previše lepljivo.
Prva fermentacija:
Pokrij testo čistom krpom i ostavi na toplom mestu 1–1,5 sat da naraste i udvostruči volumen.
Oblikovanje kolača:
Kada testo naraste, premesiti ga lagano i oblikovati u okruglu pogaču. Tradicionalno se pravi četvrtasti ili okrugli kolač, sa ukrasima na vrhu: možeš napraviti ukrase od testa (trake, pletenice, cvetiće).
Druga fermentacija:
Ostaviti oblikovani kolač još 20–30 minuta da se blago digne.
Premazivanje:
Premaži jajetom umućenim s kašikom mleka. Pospi susamom ili makom, po želji dodaj orase ili ukrase od testa.
Pečenje:
Rernu zagrej na 180°C. Peći kolač 30–40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Povremeno proveri da ne pregori – ako je vrh previše tamni, prekrij ga folijom.
Hlađenje:
Ostaviti kolač da se prohladi na rešetki.