Kako da SKRATITE VREME KUVANJA ajvara, a da ispadne fantastičan? Ovaj trik štedi vreme i budi sva čula!
Priprema ajvara nije ni malo jednostavna, naročito ako ga pravite od pečene paprike — ali postoji mali trik koji može da vam uštedi vreme i sačuva onaj pravi, domaći ukus.
Svi znamo da ajvar traži strpljenje, vreme i trud, ali kad se jednom proba — sve se zaboravi. Ipak, postoji jedna greška koju mnoge domaćice nesvesno prave, a zbog nje ajvar ne samo da se kuva duže, već može i brže da se pokvari.
Greška nastaje tokom čišćenja paprike. Nakon pečenja, paprike se obično stavljaju u kesu da se potpare, a kad se ohlade — kreće ljuštenje. Tada mnogi naprave ključnu grešku: stave paprike u posudu s vodom i iz nje vade po jednu da skinu ljusku.
Na taj način paprika “upije” vodu i izgubi svoj karakterističan dimljeni miris i ukus, naročito ako je pečena na smederevcu. Rezultat? Ajvar postane previše vodenast i potrebno je mnogo više vremena da se ukuva.
Da biste to izbegli, paprike ljuštite “na suvo”. Umesto da ih stavljate u vodu, ljusku skidajte direktno rukama, a ostatke očistite papirnim ubrusom. Ako baš morate, samo malo pokvasite prste — nikako celu papriku.
Tako ćete sačuvati onaj bogat, pečeni ukus zbog kog je ajvar od pečene paprike nezamenljiv.
Osim toga, čak i ako paprike posle ljuštenja ostavite da se ocede, višak vode koji su upile teško ispari tokom kuvanja. Zbog toga ajvar može ostati redak i brzo se pokvariti.
Ako probate ovaj trik, videćete da ćete ajvar kuvati kraće, a njegov ukus biće intenzivan, pun i mirisan — pravi domaći, kakav se pamti.