Najlepša keks torta iz kuhinje Lepe Brene: Kremasta i slasna poslastica nestaće u trenu, a priprema prosta ko pasulj
Kada je izvadite sutradan, očekuje vas savršen spoj ukusa koji vraća u najlepše dane detinjstva – jednostavno, neodoljivo i uvek dobrodošlo na trpezi.
Kod porodice Živojinović vlada večita vedrina i domaća atmosfera – u njihovoj kući uvek se nešto kuva, peče ili mesi. Svi članovi porodice su poznati kao veliki gurmani: od Brene i Bobe, pa sve do njihove dece.
Ipak, čini se da najmlađi Viktor posebno uživa u kulinarskim poduhvatima. Često voli da eksperimentiše u kuhinji, a svoje slatke i slane kreacije redovno deli sa pratiocima na Instagramu.
Tako je nedavno objavio fotografiju koja je izazvala pravu lavinu reakcija među sladokuscima. Mnogi su se odmah oglasili, jer im je prizor probudio nostalgiju i podsetio na detinjstvo. Na slici se našla neodoljiva keks torta, ona čuvena poslastica koja je obeležila osamdesete i devedesete godine prošlog veka. Upravo zbog toga danas imamo puno pravo da je svrstamo među tradicionalne kolače koji se jednako rado spremaju u gotovo svakom domu.
Za sve koji žele da se prisete starinskog ukusa ili da ga otkriju po prvi put, donosimo vam proveren recept iz starih kuvara. Priprema je veoma jednostavna, pa je pogodan i za početnike u kuvanju.
Potrebni sastojci:
500 g puter keksa (“petit beurre” ili bilo koji drugi sličan keks)
500 ml mleka
200 g maslaca
200 g šećera
2 vanilin šećera
2 kašike kakao praha
100 g crne kafe
20 g crne čokolade za kuvanje
Priprema:
Najpre zagrejte mleko u većoj šerpi. U drugoj posudi umutite maslac, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete glatku, kremastu smesu. U ovaj krem dodajte malo toplog mleka i dobro sjedinite.
Zatim, u preostalo zagrejano mleko umešajte kakao prah i crnu kafu. Sve dobro promešajte kako bi se sastojci u potpunosti rastopili. U ovu aromatičnu mešavinu umačite svaki keks pojedinačno i slažite ga na dno pleha jedan do drugog, formirajući prvi sloj. Premažite ga pripremljenim kremom od maslaca i šećera. Postupak – red keksa, pa red krema – ponavljajte sve dok ne iskoristite sav materijal. Visina torte zavisi od vaše želje, pa možete napraviti više ili manje „spratova“.
Na kraju, ceo gornji deo torte premažite ostatkom krema, a potom prelijte otopljenom čokoladom za kuvanje kako biste dobili sjajnu, ukusnu glazuru. Torta treba da odstoji u frižideru najmanje preko noći kako bi se dobro stegla i postala savršeno sočna.
Kada je izvadite sutradan, očekuje vas savršen spoj ukusa koji vraća u najlepše dane detinjstva – jednostavno, neodoljivo i uvek dobrodošlo na trpezi.