Најлепша кекс торта из кухиње Лепе Брене: Кремаста и сласна посластица нестаће у трену, а припрема проста ко пасуљ
Када је извадите сутрадан, очекује вас савршен спој укуса који враћа у најлепше дане детињства – једноставно, неодољиво и увек добродошло на трпези.
Код породице Живојиновић влада вечита ведрина и домаћа атмосфера – у њиховој кући увек се нешто кува, пече или меси. Сви чланови породице су познати као велики гурмани: од Брене и Бобе, па све до њихове деце.
Ипак, чини се да најмлађи Виктор посебно ужива у кулинарским подухватима. Често воли да експериментише у кухињи, а своје слатке и слане креације редовно дели са пратиоцима на Инстаграму.
Тако је недавно објавио фотографију која је изазвала праву лавину реакција међу сладокусцима. Многи су се одмах огласили, јер им је призор пробудио носталгију и подсетио на детињство. На слици се нашла неодољива кекс торта, она чувена посластица која је обележила осамдесете и деведесете године прошлог века. Управо због тога данас имамо пуно право да је сврстамо међу традиционалне колаче који се једнако радо спремају у готово сваком дому.
За све који желе да се присете старинског укуса или да га открију по први пут, доносимо вам проверен рецепт из старих кувара. Припрема је веома једноставна, па је погодан и за почетнике у кувању.
Потребни састојци:
500 г путер кекса (“петит beurre” или било који други сличан кекс)
500 мл млека
200 г маслаца
200 г шећера
2 ванилин шећера
2 кашике какао праха
100 г црне кафе
20 г црне чоколаде за кување
Припрема:
Најпре загрејте млеко у већој шерпи. У другој посуди умутите маслац, шећер и ванилин шећер док не добијете глатку, кремасту смесу. У овај крем додајте мало топлог млека и добро сједините.
Затим, у преостало загрејано млеко умешајте какао прах и црну кафу. Све добро промешајте како би се састојци у потпуности растопили. У ову ароматичну мешавину умачите сваки кекс појединачно и слажите га на дно плеха један до другог, формирајући први слој. Премажите га припремљеним кремом од маслаца и шећера. Поступак – ред кекса, па ред крема – понављајте све док не искористите сав материјал. Висина торте зависи од ваше жеље, па можете направити више или мање „спратова“.
На крају, цео горњи део торте премажите остатком крема, а потом прелијте отопљеном чоколадом за кување како бисте добили сјајну, укусну глазуру. Торта треба да одстоји у фрижидеру најмање преко ноћи како би се добро стегла и постала савршено сочна.
Када је извадите сутрадан, очекује вас савршен спој укуса који враћа у најлепше дане детињства – једноставно, неодољиво и увек добродошло на трпези.