Najsočnija lenja pita, prste da poližeš: Ovaj preukusan starinski recept će vam tražiti svi
Nema ko je ne obožava.
Lenja pita sa jabukama je jedan od onih kolača koji mirišu na detinjstvo.
Sočne jabuke, mekano testo i nežna slatkoća čine je savršenim desertom za svaki dan. Priprema je brza i jednostavna, a kolač je jednako ukusan topao ili ohlađen.
Sastojci i količina:
Jaja - 3 komada
Šećer - 200 g
Vanilin šećer - 1 kesica
Ulje - 100 ml
Mleko - 150 ml
Brašno - 250 g
Prašak za pecivo - 1 kesica
Jabuke - 4-5 srednjih
Cimet - 1 kašičica
Šećer u prahu - za posipanje
Način pripreme:
Jabuke oljuštiti, očistiti i iseći na tanke kriške. Posuti cimetom i ostaviti sa strane. Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodati ulje, mleko, pa umešati brašno pomešano s praškom za pecivo. U podmazan i pobrašnjen pleh sipati pola smese, poređati jabuke, pa preliti ostatkom testa. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, dok ne porumeni. Po želji posuti prah šećerom i poslužiti.