POSNI PODVARAK - savršen RUČAK ZA DANE POSTA: Ako nemate ideju šta jesti - uz ovo jelo ćete PRSTE POLIZATI i praviti ga iznova!
Podvarak možemo da pripremimo i u posnoj varijanti, a da ostane podjednako ukusan, aromatičan i zasitan.
U nastavku donosimo kompletan recept sa jasno navedenim sastojcima i tačnim merama, uz dodatak aromatičnog krompira i posne projare.
Sastojci za posni podvarak
30 ml ulja
1 praziluk ili jedna veza mladog luka
1 kašičica slatke mlevene paprike
1/2 kašičice ljute mlevene paprike
1/2 kašičice mlevenog bibera
kiseli kupus po potrebi
pola glavice sitno seckanog belog luka
so po ukusu
po želji lovorov list
1 do 2 šolje vode ili posnog bujona
Sastojci za aromatični krompir
500 g krompira isečenog na kolutove
20 ml ulja
1 kašičica slatke mlevene paprike
1/2 kašičice ljute mlevene paprike
1/2 kašičice mlevenog bibera
1 kašičica belog luka u granulama
1/2 kašičice suvog začina
so po ukusu
Sastojci za posnu projaru
400 g kukuruznog brašna
250 ml kisele vode
50 ml ulja
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo
Priprema
U veću šerpu sipamo ulje i zagrevamo ga na srednjoj temperaturi. Kada se ulje ugreje, dodajemo sitno seckan praziluk ili mladi luk i pržimo dok ne omekša i postane staklast. Zatim dodajemo kiseli kupus koji smo prethodno dobro oprali i iscedili kako ne bi bio previše kiseo. Kupus dinstamo zajedno sa lukom uz povremeno mešanje, dok ne omekša i ne dobije blago prženu boju.
Kada je kupus upržen, skidamo šerpu sa vatre i dodajemo slatku papriku, ljutu papriku i mleveni biber. Sve dobro promešamo, vratimo šerpu na tihu vatru i dolivamo jednu do dve šolje vode ili posnog bujona. Posolimo po ukusu, dodamo po želji lovorov list, poklopimo i ostavimo da se krčka dok tečnost ne uvri i kupus ne postane potpuno mekan. Pred sam kraj kuvanja dodajemo pola glavice seckanog belog luka i još jednom sve dobro sjedinjavamo.
Krompir sečemo na kolutove i u posebnoj posudi ga mešamo sa uljem, slatkom paprikom, ljutom paprikom, mlevenim biberom, belim lukom u granulama, suvim začinom i solju. U pleh sa podvarkom po celoj površini pažljivo zabodemo kolutove krompira, a ukoliko nema dovoljno mesta, možemo ih poređati i oko kupusa.
Za posnu projaru u činiji pomešamo kukuruzno brašno, so i prašak za pecivo. Dodajemo ulje i kiselu vodu i sve dobro izmešamo kašikom dok ne dobijemo ujednačenu smesu. Smesu izlivamo u manji, prethodno podmazan pleh.
Pleh sa podvarkom i krompirom stavljamo u rernu zagrejanu na 200 do 220 stepeni. Krompir pokrivamo aluminijumskom folijom i pečemo oko dvadeset minuta, zatim skidamo foliju i nastavljamo pečenje dok krompir ne dobije lepu zlatnu koricu. Projaru pečemo u posebnom plehu na 200 stepeni oko trideset minuta.
Ovako pripremljen posni podvarak sa aromatičnim krompirom i mekanom projarom predstavlja kompletan, topao i mirisan obrok savršen za dane posta i prazničnu trpezu.