Nijedna slava ne može proći bez moćne BAJADERE: Kraljica sitnih kolača biće gotova za 30 minuta, a ukus će se prepričavati
Bilo da je pripremate za slavu, rođendan ili popodnevnu kafu, jedna stvar je sigurna: domaća bajadera nikada ne razočara.
U svakom domu postoji bar jedan kolač koji budi najlepše uspomene – a bajadera je upravo takva poslastica. Fina, mekana, puna orašastog ukusa, sa bogatom čokoladnom glazurom, bajadera je klasik koji ne izlazi iz mode i koji se rado priprema za slavlja, praznike, ali i sasvim obične dane kada želite da obradujete sebe i svoje najmilije.
Domaća bajadera je jednostavna za pripremu, a rezultat je raskošni kolač koji izgleda svečano i miriše na detinjstvo. Donosimo vam provereni recept koji nikada ne omanjuje – baš onako kako bi se pojavio u domaćoj kuvarskoj rubrici.
Bajadere – Recept za savršenu domaću poslasticu
Sastojci:
Za koru:
300 g šećera
150 ml vode
250 g mlevenog keksa
200 g mlevenih oraha
1 margarin ili 125 g putera
Za glazuru:
200 g čokolade
2 kašike ulja
Priprema: Tradicija u nekoliko koraka
1. Kuvanje sirupa
U šerpu sipajte šećer i vodu i kuvajte dok se šećer potpuno ne rastopi i sirup lagano ne proključa. U vreli sirup dodajte isečen margarin ili puter i mešajte dok se ne otopi.
2. Dodavanje suvih sastojaka
U posudu stavite mleveni keks i orahe, a zatim prelijte toplom mešavinom šećera i margarina. Dobro sjedinite kako bi se dobila kompaktna, ujednačena smesa.
3. Oblikovanje bajadere
Smesu rasporedite u četvrtasti pleh i dobro utisnite, ravnajući površinu kašikom ili špatulom. Ostavite da se kratko prohladi dok pripremate glazuru.
4. Čokoladna završnica
Čokoladu otopite sa uljem na blagoj temperaturi. Prelijte preko baze od keksa i oraha, pa pažljivo razlijte po celoj površini.
5. Hlađenje i sečenje
Bajaderu ostavite u frižideru da se potpuno stegne. Kada se kolač stegne, isečite ga na male pravougaonike ili kockice – baš kao nekad, na mamine i bakine trpeze.
Mala tajna domaćih bajadera
U kućnim verzijama bajadere često se dodaje i 2 kašike ruma ili ekstrakta kako bi se dobio još puniji, elegantniji ukus. Neki domaćice mali deo smese pomešaju sa malo kakaa da bi unutrašnjost vizuelno ličila na kupovne bajadere – ali to je stvar ukusa i tradicije svake kuće.
Kolač za sva vremena
Ne postoji svečan sto na kojem bajadera ne bi zablistala. Brzo se pravi, još brže nestaje, a starije generacije se uz nju uvek sa setom i osmehom prisete zaboravljenih vremena. Zbog toga bajadera nije samo kolač – ona je simbol domaćinske kuhinje i porodičnog okupljanja.
Bilo da je pripremate za slavu, rođendan ili popodnevnu kafu, jedna stvar je sigurna: domaća bajadera nikada ne razočara.