Recept za kolač koji je podelila Goca Tržan zaludeo društvene mrže - lako se pravi, a topi u ustima
Recept je naučila od majke, ali ga je korigovala shodno svom ukusu.
Pevačica Goca Tržan, poznata po svom energičnom duhu i brojnim talentima, često ističe da joj je kuvanje jedna od najvećih ljubavi. Na svom Jutjub kanalu neretko je delila omiljene recepte, a jedan od njih nosi dirljivu porodičnu priču.
Nazvala ga je „Mamin koh“, jer je upravo od majke dobila originalni recept – koji je, kako kaže, „samo malo izvrnula“, dodajući mu svoju posebnu notu.
Recept za Gocin „Mamin koh“
Sastojci za koh:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 9 kašika pšeničnog griza (ne prepunih)
- 1 puna kašika belog brašna
- Malo putera i brašna za podmazivanje posude
Sastojci za preliv:
- 2 konzerve kondenzovanog mleka
- 1 pavlaka za kuvanje
- 1 litar punomasnog mleka
- Ekstrakt vanile i 1 štapić vanile
- 6 kašika šećera
Priprema koh testa
Umutite jaja
U velikoj činiji razbijte svih šest jaja i mutite ih dugo – cilj je da smesa postane maksimalno penasta i lagana.
Dodajte šećer postepeno
Šest kašika šećera dodaje se jedna po jedna, uz stalno mućenje kako bi se zadržala vazdušasta struktura koju koh mora da ima.
Ubacite griz i brašno
U penastu smesu dodajte devet kašika pšeničnog griza i lagano sjedinite. Zatim umešajte i jednu punu kašiku belog brašna.
Pripremite posudu
Vatrostalnu posudu premažite puterom i pospite tankim slojem brašna. Sipajte pripremljenu smesu.
Pecite
Rernu zagrejte na 180°C, pa pecite koh 20–25 minuta, sve dok se lepo ne podigne i ne dobije zlatnu koricu.
Priprema preliva
Dok se koh peče, napravite preliv koji je ključan za sočnost:
U šerpu sipajte kondenzovano mleko, pavlaku za kuvanje, punomasno mleko, dodajte ekstrakt i štapić vanile, kao i šeš kašika šećera.
Sve zajedno kuvajte dok ne provri.
Važno: vreli koh preliva se vrelim mlekom – tako najbolje upija tečnost i ostaje mekan i sočan.
Posluživanje
Koh se ostavlja da se potpuno ohladi kako bi upio sav preliv. Rezultat je desert koji miriše na dom, detinjstvo i jednostavnu porodičnu toplinu. Upravo zbog toga Gocin recept mnogi obožavaju – jer je jednostavan, a savršeno bogat ukusom.