Skip to main content
par, ljubav

Posle KOLIKO VREMENA je u redu stupiti u INTIMNE ODNOSE u novoj vezi? Nećete verovati šta kažu istraživanja

Foto: Shutterstock
Kada je reč o novoj vezi, svi imaju svoje mišljenje o tome kada je pravo vreme za preduzimanje akcije.

Kada je pravo vreme da prvi put stupite u intimne odnose sa novim partnerom? To je pitanje koje često postavljaju mnogi pojedinci koji su ušli u svežu vezu ili su tek započeli upoznavanje sa nekim novim. Postizanje intimnosti i bliskosti u vezi je važan korak, ali svako ima svoj jedinstven put i tempo kojim se kreće.

Evo kako da ga IZLUDITE u krevetu: OVU pozu usudiće se da isprobaju samo NAJHRABRIJE ljubavnice

Evo kako da ga IZLUDITE u krevetu: OVU pozu usudiće se da isprobaju samo NAJHRABRIJE ljubavnice

OVAKO NARCISI PRIČAJU O BIVŠIM PARTNERIMA: Mogu da vas naprave "ludim" i opsednutim, ali i da glume žrtvu

OVAKO NARCISI PRIČAJU O BIVŠIM PARTNERIMA: Mogu da vas naprave "ludim" i opsednutim, ali i da glume žrtvu

I dok ne postoji univerzalni vremenski okvir koji odgovara svima, istraživanja i iskustva mogu nam pružiti neke uvide o tome kako ljudi pristupaju ovom važnom aspektu veze.

Emocionalna povezanost: Spavanje sa nekim zahteva određeni nivo emocionalne bliskosti i poverenja. Važno je da oboje osećate snažnu vezu i da ste spremni za taj korak.

Komunikacija: Otvorena i iskrena komunikacija sa partnerom je ključna. Razgovarajte o svojim očekivanjima, željama i granicama kako biste bili sigurni da ste na istoj stranici.

par, ljubav
Foto: Shutterstock

Nivo udobnosti: Važno je da se osećate udobno i sigurno sa partnerom pre nego što se odlučite na spavanje zajedno. Slušajte svoje instinkte i pratite svoje granice.

Zaštita: Ne zaboravite na važnost upotrebe zaštite prilikom vođenja ljubavi. Razgovarajte o zaštiti sa svojim partnerom i obezbedite sebe od neželjenih posledica.

Individualne vrednosti: Svako ima svoje individualne vrednosti i verovanja o intimnom odnosu. Važno je da se osećate udobno sa svojim izborom i da ne osećate pritisak da radite nešto što nije u skladu sa vašim vrednostima.

Šta kažu istraživanja?

Jedno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kanzas ispitivalo je ponašanje mladih odraslih osoba u pogledu seksualnosti i veza. Rezultati su pokazali da većina ispitanika (oko 25 odsto) izjavljuje da su čekali između 1-2 meseca pre nego što su imali seksualne odnose sa svojim partnerom. Međutim, značajan broj ispitanika je izjavio da su imali seksualne odnose u roku od nekoliko nedelja ili čak u prvih nekoliko dana veze.

Drugo istraživanje, koje je sprovedeno na Univerzitetu Ilinois, analiziralo je odnos između dužine veze i vremena pre nego što parovi postanu seksualno aktivni. Rezultati su pokazali da je prosečno vreme do prvog seksualnog odnosa bilo između 1-6 meseci. Međutim, istraživanje je takođe otkrilo da postoji velika varijacija među parovima, pri čemu su neki čekali kraće vreme, dok su drugi čekali duže pre nego što su se upustili u s*ksualnu.

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
19 Beograd