Skip to main content
Bademi

BEZ GRIŽE SAVESTI: Grickalice koje SMEŠ da jedeš NOĆU!

Foto: Profimedia
Grickaj slobodno, nećeš se ugojiti.

Koliko puta ti se dogodilo da ogladniš noću? I da posegneš za prvim što nađeš u frižideru? Na prvi pogled to je najgora stvar koju možeš da uradiš ali, zapravo ne mora da bude. Sve zavisi od toga šta ćeš jesti noću. Nudimo ti nekoliko predloga u kojima ćeš sigurno uživati u sitnim satima. . .

TOPLO MLEKO I MED

Mleko
Foto: Profimedia

Toplo mleko se već dugo preporučuje kao pomoć pri uspavljivanju, što ga čini dobrim izborom za kasnu noćnu poslasticu. Ranije se verovalo da mleko opušta i to prvenstveno zahvaljujući triptofanu koji dovodi do povećanja serotonina, hormona sreće. Međutim, aminokiseline u mleku zapravo mogu da spreče triptofan da dođe do tvog mozga. Dodavanjem meda toplom mleku neznatno ćeš povećati sadržaj šećera svoje užine. Ovaj dodatni šećer lako se vari i može da stimuliše hormone koji podstiču stvaranje serotonina, što toplo mleko zaista čini eliksirom za opuštanje.

UMEĆE ŽIVLJENJA: Evo kako da urediš MALI STAN na NAJBOLJI način! (FOTO)

BANANA I MLEKO

Banana
Foto: Profimedia

Toplo mleko možeš kombinovati i sa jednom bananom za smuti koji će te i zasititi i pomoći će ti da brže zaspiš. Još jedna dobra stvar u vezi sa ovim napitkom je da sadrži magnezijum, vitamin B6 i D, kao i kalcijum.

BADEMI

Bademi
Foto: Profimedia

Bademi su tradicionalno na lošem glasu kao grickalica, jer su visoko kalorični. Međutim kako studije navode, osobe koje su jele bademe izgubile su isto toliko kilograma za 18 meseci koliko i ljudi koji su se uzdržavali od badema. Osim toga, kod osoba koje su jele bademe zabeležen je bolji rezultat kada je reč o ukupnom holesterolu i trigliceridima - dva ključna faktora rizika za kardiovaskularne bolesti. Bademi su takođe jako bogati magnezijumom. Ipak, ne bi trebalo da jedeš više od jedne četvrtina šolje.

UŠTEDI NOVAC već danas: Stara metoda 6 TEGLI!

KOKICE

činija sa kokicama
Foto: Profimedia

Kokice su odličan izbor ako noću poželiš nešto slano, jer su dobar izvor složenih ugljenih hidrata i imaju malo kalorija. Kako nisu bogate mastima, ujutro se nećeš osećati naduveno niti će te boleti stomak. Pazi samo na količinu soli!

DOMAĆI ČIPS OD POVRĆA

Čips od ananasa
Foto: Profimedia

Ako ga spremiš u toku dana, slobodno ostavi nešto i za noć. Klasičan, kupovni čips je prepun zasićenih masti i natrijuma koji dovodi do nadimanja. Domaća varijanta toliko je zdravija da je možeš jesti i noću. Svoj niskokalorični čips možeš napraviti od šargarepe, krompira ili kelja. Potrebno ti je samo odabrano povrće, malo ulja i soli. Po želji možeš dodati i druge začine, na primer čili u prahu.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd