Da li ste PRETERALI ZA VASKRS? Evo koliko jaja smete da pojedete – i kako da ih iskoristite bez griže savesti
Vaskrs je vreme slavlja, porodičnih okupljanja i raskošnih trpeza, a centralno mesto na stolu zauzimaju – jaja.
Kuvana, farbana, šarena i svečana – svi volimo da se njima kucamo, ali koliko ih zaista smemo pojesti, a da ne ugrozimo zdravlje?
Preporuka je da se unesu najviše dva cela jaja dnevno, kako ne bi došlo do preopterećenja organizma, posebno kod osoba koje imaju problema sa povišenim holesterolom ili žučnom kesom. Dok su belanca u redu i mogu se konzumirati i u većim količinama, žumanca treba jesti umereno jer su bogata mastima i holesterolom.
Vaskršnja jaja mogu da stoje u frižideru i do sedam dana, ukoliko su pravilno kuvana i čuvana na niskim temperaturama. To znači da nema potrebe za bacanjem – već ih iskoristite za ukusne, jednostavne obroke tokom cele nedelje.
Nakon višenedeljnog posta, prelazak na mrsnu ishranu treba da bude postepen. Da bi se izbegli problemi sa varenjem, nadimanjem i mučninom, preporučuje se da se jede umereno, u 3 do 5 manjih obroka dnevno, sa razmakom od oko 4 sata između obroka.
Saveti za uravnotežen praznični meni:
-
Unosite dovoljno tečnosti, naročito vode (oko 2 litra dnevno).
-
Ograničite alkohol i gazirane napitke.
-
Počnite dan čašom limunade – pomaže varenju.
-
U svaki obrok uključite puno svežeg ili kuvanog povrća.
-
Posle jela, prošetajte makar 20 minuta – lagana fizička aktivnost ubrzava probavu i smanjuje osećaj težine.
-
Kolače i torte jedite umereno, i pravite pauzu između slanih i slatkih jela.
Za one koji nemaju zdravstvenih tegoba i kilograma viška – praznik može biti i vreme za malo opuštanja. Ali i tada važi zlatno pravilo: umerenost je ključ!