NE BACAJTE VASKRŠNJA JAJA: 6 genijalnih recepata uz koje ćete ih pretvoriti u prave gurmanske obroke – ukusno, jednostavno i brzo
Svake godine posle Svake godine posle Vaskrsa, domaćice se suočavaju sa istim izazovom – šta učiniti sa svim onim prelepim, ali nepojednim farbanim jajima?
I dok su za kucanje svi zainteresovani, kada dođe red na jelo – jaja ostaju po strani. Međutim, ne mora tako da bude!
U nastavku vam donosimo šest sjajnih recepata uz koje nećete samo spasiti jaja od bacanja, već ćete pripremiti obroke koje će vaša porodica tražiti i kada praznici prođu.
Obrok salata od jaja
Sastojci
-
3 kuvana jaja
-
3 krompira
-
1 manji crveni luk
-
½ veze mirođije
-
4 kašike majoneza
-
4 kašike jogurta
-
So i biber po ukusu
Skuvaj krompir u ljusci, oljušti i iseci na kriške dok je još topao. Pomešaj ga sa dresingom od jogurta i majoneza, začini po ukusu. Dodaj sitno seckana kuvana jaja, crveni luk i mirođiju. Promešaj i posluži rashlađeno.
Mimoza salata
Sastojci:
-
150 g šunke
-
150 g kačkavalja
-
3 barena jaja
-
1 kisela pavlaka
-
2 velika kuvana krompira
-
150 g majoneza
-
So i biber
Skuvaj krompir u ljusci, oljušti i narendaj. Narendaj i šunku, kačkavalj i jaja. Pomešaj pavlaku i majonez. Redjaj salatu u slojevima: šunka, krompir, kačkavalj, jaja – svaki sloj premaži pavlakom i majonezom. Ukrasite površinu rendanim žumancima.
Punjena jaja, tri vrste
Osnovni sastojak: Kuvana jaja, prepolovljena, izvaditi žumanca
Fil 1:
-
Žumanca + malo majoneza + senf + seckana šunka
Fil 2:
-
Žumanca + pavlaka/sremski sir + seckane masline
Fil 3:
-
Žumanca + krem sir + kiseli krastavčići + čajna kobasica + peršun
Sve sastojke za izabrani fil sjediniti i dobro izmešati. Filujte belanca uz pomoć male kašike ili poslastičarskog šprica. Ostavite u frižideru da se stegnu pre serviranja.
Pikantna jaja sa fetom i rukolom
Sastojci:
-
6–8 kuvanih jaja
-
250 g feta sira
-
1 kašika aleve paprike
-
1 kašičica ljute paprike
-
1 dl kisele pavlake
-
Rukola za dekoraciju
Prepolovi jaja pažljivo, izvadi žumanca i sjedini ih s usitnjenom fetom, pavlakom i začinima. Fil treba da bude gladak i kremast. Napuni belanca, ukrasi rukolom i posluži.
Tortilja sa filom od jaja
Sastojci:
-
Gotove ili domaće tortilje
-
4 tvrdo kuvana jaja
-
150 g kuvanog krompira
-
160 g majoneza
-
300 g kuvanog povrća (grašak, šargarepa, kukuruz)
-
70 g crnog luka
-
30 ml sirćeta
-
So, biber, čili sos, kisela pavlaka
Iseckaj jaja, krompir i povrće. Dodaj seckani luk, majonez, začine i sirće. Filuj tortilje ovom mešavinom, urolaj ih i prelij čili sosom i pavlakom po želji. Ugrej na tiganju ako voliš tople vrapove.
Pašteta od kuvanih jaja i tunjevine
Sastojci:
-
4 kuvana jaja
-
150 g tunjevine
-
1 crveni luk
-
1 veza peršuna
U blenderu sjedini sitno seckana jaja, tunjevinu, luk i peršun. Miksuj dok ne dobiješ glatku paštetu. Po potrebi dodaj malo majoneza ili jogurta da bude mazivija. Posluži uz prepečeni hleb ili krekere.