Deluje bezazleno, a istina je potpuno drugačija: Koštice OVIH VOĆKI stvaraju HAOS u crevima i želucu
Primetićete da neki ljudi koji gutaju koštice trešanja, ne znajući da to može biti opasno po zdravlje.
Da bi trebalo da izbegavate ovu "praksu" jedenja koštica, potvrđuju i lekari i navode dve glavne komplikacije koje mogu da uslede nakon uživanja u košticama:
Ova biljka PREDSTAVLJA IZVOR ZDRAVLJA - evo kako možete da je uzgajate u kuhinji, bez zemlje (VIDEO)
Štiti MOZAK, SRCE i KOSTI: Ova količina PIVA na dnevnom nivou poboljšava zdravlje i predupređuje bolesti
ZGLOBOVI I KOSTI PRESTAJU DA BOLE ČIM IH OČISTITE OD SOLI: Metod čuvenog doktora potpuno oporavlja koštani sistem
- Bilo koje koštice od voća, i kod mladih, ali posebno kod starijih, mogu da naprave veliki problem u gastroenterološkom traktu. Naime, s godinama se zbog slabosti mišića javljaju proširenja u debelom crevu, poput džepova. Tu koštice mogu da zapadnu i ostanu i to se onda obično rešava hirurškim putem - kaže dr Bulat.
Pored ovoga, koštice mogu da izazovu još jedan problem:
- Koštice ne mogu da se svare i, ako neko ima bilo kakav problem sa varenjem, koštice se duže zadržavaju i mogu vremenom da nabubure i naprave problem i kod mlađih.
Doktorka kaže da manja količina ne bi trebalo da izazove komplikacije, ali ako se najedemo dosta koštica, moguće su tegobe.
Pažljivo i sa višnjama
Višnje bez koštice nisu opasne, ali kao budete jeli i koštice nekim slučajem, nećete se lepo provesti. Koštice višnje pune su cijanovodonične kiseline, koja je ektremno otrovna. Samo nemojte grickati ni gutati koštice ovih voćki i sve će biti u redu.
- Koštice svakako ne smeju da se jedu, pune su hemikalija koje oštećuju sluzokožu želuca. Ta oštećenja izazivaju pojačano lučenje želudačne kiseline što dovodi do raznih gastroeneroloških problema- objašnjava nutricionista.