Doktori upozoravaju na NEGATIVAN EFEKAT MANDARINA: Evo ko ih nikako ne bi trebalo da jede!
Iako su odličan saveznik u borbi protiv zimskih prehlada, postoje ljudi sa određenim zdravstvenim problemima koji bi trebalo da izbegavaju mandarine.
Mandarine su nezaobilazno voće u zimskim mesecima i gotovo da nema doma u kojem se ne nalaze tokom hladnih dana.
Njihova sočnost, osvežavajući ukus i bogatstvo hranljivih materija čine ih jednim od omiljenih zimskih plodova.
Pripadaju porodici agruma i poznate su po brojnim zdravstvenim benefitima. Pored toga što predstavljaju ukusan zalogaj, mandarine su bogat izvor vitamina C koji doprinosi jačanju imuniteta, ali sadrže i vitamine B, D i K, kao i kalcijum, magnezijum i vlakna. Upravo zbog tog sastava često ih biramo kao prirodnu zaštitu od zimskih prehlada.
Ipak, iako su zdrave, važno je imati meru u njihovoj konzumaciji. Kao i kod svake namirnice, preterivanje može dovesti do neželjenih efekata. Nutricionisti upozoravaju da dnevni unos fruktoze ne bi trebalo da prelazi određenu granicu, a nekoliko mandarina može je vrlo lako dostići.
Prekomerna konzumacija mandarina može negativno uticati na jetru, dok osobe koje imaju problema sa gastritisom treba da budu posebno oprezne. Kiseline prisutne u ovom voću mogu iritirati osetljivu sluznicu želuca i creva i izazvati nelagodnost.
Takođe, mandarine se ne preporučuju na prazan stomak, jer njihova kiselost može dodatno nadražiti digestivni trakt. Najbolje vreme za njihovu konzumaciju je tokom dana ili u večernjim satima, budući da imaju nisku kalorijsku vrednost i ne utiču negativno na telesnu težinu.
Zahvaljujući lakoj probavljivosti, mandarine su idealan izbor za lagani međuobrok u zimskim danima. Ukusne su, osvežavajuće i korisne za organizam, ali kao i uvek, ključ zdravlja leži u umerenosti i pravilnom balansu u ishrani.