Gotovi za 20 minuta, bez stajanja pored šporeta: Mafini od tikvica koje će deca naprosto obožavati
Savršeno mekani iznutra, a hrskavi spolja – ovi slani mafini od tikvica su spoj zdravlja i ukusa u svakom zalogaju!
Ako volite da doručkujete slano, ovi zeleni mafini će vas oduševiti. Lako se spremaju, puni su vlakana, a tikvice ih čine izuzetno sočnim.
Odlični su i topli i hladni, pa ih možete poneti i za užinu na poslu.
Sastojci:
3/4 šolje + 2 kašike belog brašna
3/4 šolje integralnog pšeničnog brašna
1/2 šolje + 2 kašike bademovog brašna (ili još integralnog)
1 kašika praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice soli
Prstohvat bibera
1/2 šolje bademovog mleka (ili obično mleko)
1/4 šolje maslinovog ulja
2 velika jajeta
1 kašičica sušenog origana (može i ruzmarin ili timijan)
2 šolje izrendane tikvice (ne cediti)
1 šolja izrendanog kačkavalja ili feta sira
2 kašike sitno seckanog mladog luka (opciono)
1/2 šolje seckanih oraha ili suncokretovih semenki (opciono)
Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C i podmažite kalupe za mafine ili ih obložite papirnim korpicama.
U srednjoj posudi pomešajte sve suve sastojke – brašna, prašak za pecivo, sodu, so, biber i začinsko bilje.
U drugoj posudi pomešajte vlažne sastojke – jaja, mleko i maslinovo ulje. Dodajte tikvice, sir i mladi luk pa promešajte.
Suve sastojke dodajte u vlažne i sjedinite, ali ne previše – masa treba da ostane mekana.
Po želji, umešajte orahe ili semenke za dodatnu teksturu.
Sipajte smesu u kalupe do ¾ visine i pecite 18–22 minuta, dok mafini ne porumene, a čačkalica ne izađe suva.
Ostavite da se prohlade 5–10 minuta, zatim ih izvadite iz kalupa.
Dodatni savet:
Ovi mafini mogu se jesti topli uz jogurt ili supu, a hladni su idealni za spakovati deci za užinu. Umesto sira, možete dodati seckanu šunku ili masline. Ako volite pikantno, slobodno dodajte i malo čilija u prahu ili tucane paprike!
Savršeno mekani iznutra, a hrskavi spolja – ovi slani mafini od tikvica su spoj zdravlja i ukusa u svakom zalogaju!