Utorak 27. feb 2024.
sardina

Na CRNOJ su LISTI NUTRICIONISTA - Namirnice koje nikada NE TREBA KUPOVATI, prvi su stepenik KA GOJAZNOSTI

Foto: Profimedia
Svi znaju koja hrana može da goji, a reč je o duboko prženoj, pohovanoj hrani koja je pripremljena uz dodatak i previše masti, šećera i soli. Ukolikio ne možete da procenite šta to treba izbegavati, vodite se jednom informacijom, a to je da li hrana dolazi u pakovanju i da li je prošla određeni, industrijski proces prerade.

Zima i jeste pravo vreme za odlaganje namirnica i hrane u zamrzivaču. Kada kažemo hrane, mislimo na voće, povrće i sveže, kvalitetno  meso i ribu. Međutim, ovde se vrlo često mogu naći i namirnice na koje nutricionisti upozoravaju i apeluju da ih izbegavate u širokom luku. Njih treba skinuti sa liste za kupovinu. 

Nutricionista Signi Svanfeld navodi da uvek pre svega treba birati sveže voće, povrće i meso za ovu vrstu odlaganja hrane, ali i upozorava na proizvode koji nisu dobra opcija. 

Pice

Na prvom mestu su smrznute polupripremljene pice. Ovakve pice vrlo često imaju debelo testo i prekrivene su nekvalitetnim mesnim prerađevinama. Pune su natrijuma i zasićenih masti što je veoma rizična hrana koja može da izazove kardiovaskularne smetnje i gojaznost.

Peciva i pite

Ovo je za mnoge dobra i jednostavna opcija za doručak kada ste kod kuće. Međutim, Signe upozorava da su ova peciva puna zasićenih masti i šećera, koji opet i krajnjem slučaju mogu biti uzrok gojaznosti. Može povećati rizik i od dijabetesa tipa 2.

Ukoliko vam OPADA KOSA, osećate se BOLESNO i UMORNO, ne brinite - Najverovatnije vam samo NEDOSTAJE ovaj VITAMINopadanje kose

Ukoliko vam OPADA KOSA, osećate se BOLESNO i UMORNO, ne brinite - Najverovatnije vam samo NEDOSTAJE ovaj VITAMIN

MA KAKVA DIJETA! Poznata glumica se KUNE u ovaj vid DETOKSA, bukvalno odmara telo od raznih otrovamršavljenje

MA KAKVA DIJETA! Poznata glumica se KUNE u ovaj vid DETOKSA, bukvalno odmara telo od raznih otrova

Hrana pržena u dubokom ulju

Duboko pržena hrana vrlo često previše je začinjena kako bi se zamaskirali razni konezvansi i prevelika količina soli. Ovakva hrana takođe je veoma rizična za zdravlje i može izazvati gojaznost, ali i probleme sa kožom. 

hrana
hrana
Foto: Profimedia

Kobasice

Ukoliko se jedu u dužem vremenskom periodu mogu izazvati ne samo gojaznost, već i probleme sa metabolizmom i probavom. 

Gotova jela

Ovakva jela sadrže previše ulja, soli i začina koja takođe nisu opcija u svakodnevnoj ishrani. 

Pomfrit

Uvek vam je bolja opcija da kupite svež krompir, da ga očistite i isečete, a zatim od njega napravite pomfrit. Kada kupujete smrznuti sve što dobijate je zapravo gomila kalorija i masti. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd