Jedini pravi recept za MAĐARSKI GULAŠ - Meso se topi, saft je preukusan, a priprema se očas posla
Pikantan, kremast, kaloričan - to je ručak koji se traži za vikend. Isprobajte stari tradicionalni recept
Mađarski gulaš je jedno od onih jela koje nosi bogatstvo ukusa, jednostavnu pripremu i savršen miris koji se širi celim domom. Ovo jelo je savršen spoj sočnog mesa, povrća i začinjenih saftova koji će oduševiti svakog ljubitelja dobrog domaćeg gulaša. Iako postoji mnogo verzija ovog popularnog jela, pravi mađarski gulaš je jednostavan, ali veoma ukusan – meso se topi, a saft je toliko ukusan da ćete ga jesti do poslednje kapi!
Ako želite da pripremite pravi mađarski gulaš koji je brz, ukusan i hranljiv, evo šta vam je potrebno:
Sastojci:
- 700 g govedine (najbolje but ili vrat, sečeno na kocke)
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 veće paprike (crvene, oljuštene i isečene na trakice)
- 2 velike paradajza (iseckana)
- 1 kašičica slatke mlevene paprike (može i dimljena za bolji ukus)
- 1 kašičica sušene majčine dušice
- 1 kašičica kvasca (ako želite bogatiji ukus)
- 2 kašičice soja sosa (po želji, za dublji ukus)
- So i biber po ukusu
- 500 ml vode ili goveđe supe (ako želite bogatiji saft)
- 2 kašičice brašna (za zgušnjavanje safta, opcionalno)
- Maslinovo ulje za prženje
- Peršun za dekoraciju
Priprema:
1. Priprema mesa:
U velikom tiganju ili dubokom loncu zagrejte malo maslinovog ulja. Meso iseckajte na kocke veličine zalogaja i stavite u vruć tiganj. Pržite meso dok ne dobije lepu, zlatno-smeđu boju sa svih strana. Ovo će dati dubok, bogat ukus.
2. Luk i beli luk:
Kada je meso gotovo, izvadite ga i stavite na stranu. U istom tiganju, na srednje jakoj vatri, dodajte još malo ulja i stavite seckani crni luk. Pržite ga dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Zatim dodajte seckani beli luk i pržite još minut-dva.
3. Povrće i začini:
U tiganj sa lukom dodajte iseckanu papriku i paradajz. Pržite sve zajedno još nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Zatim dodajte slatku mlevenu papriku, sušenu majčinu dušicu, so i biber po ukusu. Dobro promešajte da se svi začini sjedine sa povrćem.
4. Vraćanje mesa:
Vratite meso u tiganj sa povrćem i začinima. Promešajte sve zajedno, pa prelijte sa vodom ili goveđom supom (ako želite bogatiji saft). Dodajte soja sos za dublji, intenzivniji ukus (opciono). Pokrijte tiganj i kuvajte na srednje laganoj vatri 40-50 minuta, povremeno mešajući. Meso bi trebalo da bude sočno, a saft bogat i gust.
5. Zgušnjavanje safta (opciono):
Ako želite da saft bude gušći, u malo hladne vode razmutite brašno i dodajte ga u gulaš, uz stalno mešanje. Kuvajte još 10 minuta dok se saft ne zgusne i sve se lepo sjedini.
6. Finalni dodaci:
Kada je meso mekano i saft bogat, probajte gulaš i dodajte još začina po ukusu. Na kraju, pospite seckanim peršunom i poslužite.
Tajna mađarskog gulaša:
Mađarski gulaš je jelo koje je potrebno pripremiti sa strpljenjem i posvećenostima, ali ne zahteva puno truda. Skrivena magija je u kombinaciji začina, u tome što se meso lagano dinsta u svom saftu, tako da postane nežno i sočno, dok povrće i začini stvaraju neodoljiv miris koji podseća na pravi domaći, rustični obrok.
Ovaj gulaš je savršen za hladnije dane kada želite nešto što će vas zagrejati i napuniti energijom. Možete ga poslužiti uz kuvani krompir, pirinač ili makarone, a u društvu porodice ili prijatelja, uživaćete u svakom zalogaju.