Једини прави рецепт за МАЂАРСКИ ГУЛАШ - Месо се топи, сафт је преукусан, а припрема се очас посла
Пикантан, кремаст, калоричан - то је ручак који се тражи за викенд. Испробајте стари традиционални рецепт
Мађарски гулаш је једно од оних јела које носи богатство укуса, једноставну припрему и савршен мирис који се шири целим домом. Ово јело је савршен спој сочног меса, поврћа и зачињених сафтова који ће одушевити сваког љубитеља доброг домаћег гулаша. Иако постоји много верзија овог популарног јела, прави мађарски гулаш је једноставан, али веома укусан – месо се топи, а сафт је толико укусан да ћете га јести до последње капи!
Ако желите да припремите прави мађарски гулаш који је брз, укусан и хранљив, ево шта вам је потребно:
Састојци:
- 700 г говедине (најбоље бут или врат, сечено на коцке)
- 2 главице црног лука
- 3 чена белог лука
- 2 веће паприке (црвене, ољуштене и исечене на тракице)
- 2 велике парадајза (исецкана)
- 1 кашичица слатке млевене паприке (може и димљена за бољи укус)
- 1 кашичица сушене мајчине душице
- 1 кашичица квасца (ако желите богатији укус)
- 2 кашичице соја соса (по жељи, за дубљи укус)
- Со и бибер по укусу
- 500 мл воде или говеђе супе (ако желите богатији сафт)
- 2 кашичице брашна (за згушњавање сафта, опционално)
- Маслиново уље за пржење
- Першун за декорацију
Припрема:
1. Припрема меса:
У великом тигању или дубоком лонцу загрејте мало маслиновог уља. Месо исецкајте на коцке величине залогаја и ставите у врућ тигањ. Пржите месо док не добије лепу, златно-смеђу боју са свих страна. Ово ће дати дубок, богат укус.
2. Лук и бели лук:
Када је месо готово, извадите га и ставите на страну. У истом тигању, на средње јакој ватри, додајте још мало уља и ставите сецкани црни лук. Пржите га док не постане стакласт, око 5 минута. Затим додајте сецкани бели лук и пржите још минут-два.
3. Поврће и зачини:
У тигањ са луком додајте исецкану паприку и парадајз. Пржите све заједно још неколико минута док поврће не омекша. Затим додајте слатку млевену паприку, сушену мајчину душицу, со и бибер по укусу. Добро промешајте да се сви зачини сједине са поврћем.
4. Враћање меса:
Вратите месо у тигањ са поврћем и зачинима. Промешајте све заједно, па прелијте са водом или говеђом супом (ако желите богатији сафт). Додајте соја сос за дубљи, интензивнији укус (опционо). Покријте тигањ и кувајте на средње лаганој ватри 40-50 минута, повремено мешајући. Месо би требало да буде сочно, а сафт богат и густ.
5. Згушњавање сафта (опционо):
Ако желите да сафт буде гушћи, у мало хладне воде размутите брашно и додајте га у гулаш, уз стално мешање. Кувајте још 10 минута док се сафт не згусне и све се лепо сједини.
6. Финални додаци:
Када је месо мекано и сафт богат, пробајте гулаш и додајте још зачина по укусу. На крају, поспите сецканим першуном и послужите.
Тајна мађарског гулаша:
Мађарски гулаш је јело које је потребно припремити са стрпљењем и посвећеностима, али не захтева пуно труда. Скривена магија је у комбинацији зачина, у томе што се месо лагано динста у свом сафту, тако да постане нежно и сочно, док поврће и зачини стварају неодољив мирис који подсећа на прави домаћи, рустични оброк.
Овај гулаш је савршен за хладније дане када желите нешто што ће вас загрејати и напунити енергијом. Можете га послужити уз кувани кромпир, пиринач или макароне, а у друштву породице или пријатеља, уживаћете у сваком залогају.