Skip to main content
bol

NIJE SAMO ALKOHOL: Ova HRANA UNIŠTAVA JETRU, izbegavajte je, jedite ovo kako biste je detoksikovali

Foto: Profimedia
Obratite pažnju šta vam je na tanjiru svakodnevno...

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) danas se smatra jednom od najčešćih bolesti jetre u razvijenim zemljama, a učestalost u Europi kreće se između 30 i 40 posto.

Predstavlja promene u jetri koje liče na alkoholnu bolest jetre, a dva glavna oblika bolesti su masna jetra i hepatitis. Iako oštećenje jetre liče na promene uzrokovanim konzumacijom alkohola, već sam naziv govori da ova bolest nastaje u odsutnosti preterane konzumacije alkohola. Dijabetes i NAFLD vrlo često koegzistiraju, a NAFLD nalazi se u približno 60 posto bolesnika s dijabetesom tip 2.

Neželjeni kardiovaskularni događaji povećani su za 1.87x u osoba s masnom jetrom koje boluju i od dijabetesa tip 2. Nadalje, NAFLD povećava mikrovaskularne komplikacije dijabetesa poput hronične bolesti bubrega i retinopatije.

Masna jetra posledica je nakupljanja masti u jetri koja prelazi 5% ukupne težine jetrenog tkiva.

jetra
jetra
Foto: Profimedia
Da li je ovo najskuplji klip na domaćoj Jutjub sceni?

Da li je ovo najskuplji klip na domaćoj Jutjub sceni?

NUTRICIONISTA UPOZORAVA: Ovaj ZAČIN mnogi dodaju U RUČAK, a veoma LOŠE utiče na ZDRAVLJE i varenje

NUTRICIONISTA UPOZORAVA: Ovaj ZAČIN mnogi dodaju U RUČAK, a veoma LOŠE utiče na ZDRAVLJE i varenje

"Oboleli od OVOG KARCINOMA često nemaju SIMPTOME, a svaki drugi neće živeti duže od 2 godine"

"Oboleli od OVOG KARCINOMA često nemaju SIMPTOME, a svaki drugi neće živeti duže od 2 godine"

Glavni uzročnici rizika za nastanak nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD) jesu debljina, alkoholizam i šećerna bolest. Brojna nepoželjna ponašanja poput telesne neaktivnosti i neuravnotežene prehrane bogate zasićenim mastima, rafiniranim ugljikohidratima i fruktozom takođe doprinose pojavnosti ove bolesti. Masna jetra dugo je smatrana benignim neprogresivnim stanjem (koje ne napreduje u bolest) međutim novija saznanja pokazuju da može biti vrlo ozbiljna bolest i dovesti do ciroze jetre, ali i hepatocelularnog karcinoma.

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) postaje veliki zdravstveni problem s povećanom učestalosti u svetu zbog bliske povezanosti sa epidemijom pretilosti i dijebetesa. Smatra se da NAFLD predstavlja jetrenu manifestaciju metaboličkog sindroma, a središnju ulogu u patogenezi igra inzulinska rezistencija. Evaluacija rizika masne jetre preporučuje se za sve bolesnike sa bilo kojom od komponenti metaboličkog sindroma, uključujući i bolesnike s insulinskom rezistencijom i/ili loše reguliranom glikemijom.

Pojava i progresija NAFLD-a pripisuje se nizu čimbenika koji su deo teorije „višestrukih udaraca“, koja kaže da je NAFLD rezultat upale u jetri izazvane brojnim intestinalnim okidačima i onima povezanim s masnim tkivom. Obzirom da trenutno ne postoji standardizirano farmakološko lečenje i jedina dokazana učinkovita terapijska strategija je promena načina života, važno je odrediti potencijalne prehrambene ciljeve u prevenciji i lečenju NAFLD.

Hrana i dodaci prehrani ključ su lečenja nealkoholne masne bolesti jetre

Dijetoterapija ima nezamjenjivu ulogu u terapiji NAFLD-a. Istraživanja pokazuju da su oboljeli od NAFLD-a skloniji konzumaciji energetski bogate hrane, zasićenih masti, holesterola i zaslađenih napitaka, dok istovremeno ne unose dovoljno svežeg voća, zelenog povrća, vlakana i omega-3 masnih kiselina. Brojna istraživanja, među kojima se ističe  PREDIMED studija, podupiru tezu da je mediteranska prehrana povezana s nižom prevalencijom NAFLD-a. Stoga se u sklopu dijetoterapije NAFLD preporučuje mediteranska prehrana bogata jednostruko i omega-3 nezasićenim masnim kiselinama, vlaknima, složenim ugljikohidratima, mikronutrijentima i polifenolima te brojnim drugim biološki aktivnim spojevima.

Posebna ograničenja odnose se na fruktozu i jednostavne ugljikohidrate čiji unos treba zadržati u 10% ukupnog energetskog unosa. Nadalje, gubitak telesne mase od 7% ili više, uz pravilnu prehranu tokom najmanje jedne godine, može poboljšati histologiju jetrenog parenhima u pacijenata s NASH i NAFLD. Blagotvoran učinak mediteranske prehrane povezan je s poboljšanjem kardiometaboličkog statusa (sniženjem serumskih triglicerida i regulacijom glikemije) i antioksidativnim učinkom komponenata mediteranske prehrane (polifenoli i vitamin E), čime se smanjuje oksidativni stres ključan u nastanku inzulinske rezistencije.

Pojedine izolovane farmakološki aktivne prehrambene supstance istražuju se kao potencijalna pomoć kod NAFLD, a to su poglavito vitamin E, vitamin D, probiotici i omega-3 masne kiseline. Studije upućuju na ulogu vitamina D u moduliranju upale jetre i nastanka fibroze te poboljšanju jetrenog odgovora na insulin.

Masnu jetru uzrokuju brojni urođeni i stečeni poremećaji metabolizma masti. Uzročnici nastajanja mogu biti:

  1. lekovi i toksini (alkohol, kortikosteroidi, kontracepcija),
  2. prehrambeni uzroci, način života i njihove posledice (debljina, šećerna bolest, gladovanje, poremećaji metabolizma masti, bolesti gušterače, upalne bolesti creva),
  3. nasledne bolesti (cistična fibroza, galaktozemija, Vilsonova bolest),
  4. virusne bolesti (hepatitisi).

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd