Petak 08. dec 2023.
bol

NIJE SAMO ALKOHOL: Ova HRANA UNIŠTAVA JETRU, izbegavajte je, jedite ovo kako biste je detoksikovali

Foto: Profimedia
Obratite pažnju šta vam je na tanjiru svakodnevno...

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) danas se smatra jednom od najčešćih bolesti jetre u razvijenim zemljama, a učestalost u Europi kreće se između 30 i 40 posto.

Predstavlja promene u jetri koje liče na alkoholnu bolest jetre, a dva glavna oblika bolesti su masna jetra i hepatitis. Iako oštećenje jetre liče na promene uzrokovanim konzumacijom alkohola, već sam naziv govori da ova bolest nastaje u odsutnosti preterane konzumacije alkohola. Dijabetes i NAFLD vrlo često koegzistiraju, a NAFLD nalazi se u približno 60 posto bolesnika s dijabetesom tip 2.

Neželjeni kardiovaskularni događaji povećani su za 1.87x u osoba s masnom jetrom koje boluju i od dijabetesa tip 2. Nadalje, NAFLD povećava mikrovaskularne komplikacije dijabetesa poput hronične bolesti bubrega i retinopatije.

Masna jetra posledica je nakupljanja masti u jetri koja prelazi 5% ukupne težine jetrenog tkiva.

jetra
jetra
Foto: Profimedia
Da li je ovo najskuplji klip na domaćoj Jutjub sceni?

Da li je ovo najskuplji klip na domaćoj Jutjub sceni?

NUTRICIONISTA UPOZORAVA: Ovaj ZAČIN mnogi dodaju U RUČAK, a veoma LOŠE utiče na ZDRAVLJE i varenje

NUTRICIONISTA UPOZORAVA: Ovaj ZAČIN mnogi dodaju U RUČAK, a veoma LOŠE utiče na ZDRAVLJE i varenje

"Oboleli od OVOG KARCINOMA često nemaju SIMPTOME, a svaki drugi neće živeti duže od 2 godine"

"Oboleli od OVOG KARCINOMA često nemaju SIMPTOME, a svaki drugi neće živeti duže od 2 godine"

Glavni uzročnici rizika za nastanak nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD) jesu debljina, alkoholizam i šećerna bolest. Brojna nepoželjna ponašanja poput telesne neaktivnosti i neuravnotežene prehrane bogate zasićenim mastima, rafiniranim ugljikohidratima i fruktozom takođe doprinose pojavnosti ove bolesti. Masna jetra dugo je smatrana benignim neprogresivnim stanjem (koje ne napreduje u bolest) međutim novija saznanja pokazuju da može biti vrlo ozbiljna bolest i dovesti do ciroze jetre, ali i hepatocelularnog karcinoma.

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) postaje veliki zdravstveni problem s povećanom učestalosti u svetu zbog bliske povezanosti sa epidemijom pretilosti i dijebetesa. Smatra se da NAFLD predstavlja jetrenu manifestaciju metaboličkog sindroma, a središnju ulogu u patogenezi igra inzulinska rezistencija. Evaluacija rizika masne jetre preporučuje se za sve bolesnike sa bilo kojom od komponenti metaboličkog sindroma, uključujući i bolesnike s insulinskom rezistencijom i/ili loše reguliranom glikemijom.

Pojava i progresija NAFLD-a pripisuje se nizu čimbenika koji su deo teorije „višestrukih udaraca“, koja kaže da je NAFLD rezultat upale u jetri izazvane brojnim intestinalnim okidačima i onima povezanim s masnim tkivom. Obzirom da trenutno ne postoji standardizirano farmakološko lečenje i jedina dokazana učinkovita terapijska strategija je promena načina života, važno je odrediti potencijalne prehrambene ciljeve u prevenciji i lečenju NAFLD.

Hrana i dodaci prehrani ključ su lečenja nealkoholne masne bolesti jetre

Dijetoterapija ima nezamjenjivu ulogu u terapiji NAFLD-a. Istraživanja pokazuju da su oboljeli od NAFLD-a skloniji konzumaciji energetski bogate hrane, zasićenih masti, holesterola i zaslađenih napitaka, dok istovremeno ne unose dovoljno svežeg voća, zelenog povrća, vlakana i omega-3 masnih kiselina. Brojna istraživanja, među kojima se ističe  PREDIMED studija, podupiru tezu da je mediteranska prehrana povezana s nižom prevalencijom NAFLD-a. Stoga se u sklopu dijetoterapije NAFLD preporučuje mediteranska prehrana bogata jednostruko i omega-3 nezasićenim masnim kiselinama, vlaknima, složenim ugljikohidratima, mikronutrijentima i polifenolima te brojnim drugim biološki aktivnim spojevima.

Posebna ograničenja odnose se na fruktozu i jednostavne ugljikohidrate čiji unos treba zadržati u 10% ukupnog energetskog unosa. Nadalje, gubitak telesne mase od 7% ili više, uz pravilnu prehranu tokom najmanje jedne godine, može poboljšati histologiju jetrenog parenhima u pacijenata s NASH i NAFLD. Blagotvoran učinak mediteranske prehrane povezan je s poboljšanjem kardiometaboličkog statusa (sniženjem serumskih triglicerida i regulacijom glikemije) i antioksidativnim učinkom komponenata mediteranske prehrane (polifenoli i vitamin E), čime se smanjuje oksidativni stres ključan u nastanku inzulinske rezistencije.

Pojedine izolovane farmakološki aktivne prehrambene supstance istražuju se kao potencijalna pomoć kod NAFLD, a to su poglavito vitamin E, vitamin D, probiotici i omega-3 masne kiseline. Studije upućuju na ulogu vitamina D u moduliranju upale jetre i nastanka fibroze te poboljšanju jetrenog odgovora na insulin.

Masnu jetru uzrokuju brojni urođeni i stečeni poremećaji metabolizma masti. Uzročnici nastajanja mogu biti:

  1. lekovi i toksini (alkohol, kortikosteroidi, kontracepcija),
  2. prehrambeni uzroci, način života i njihove posledice (debljina, šećerna bolest, gladovanje, poremećaji metabolizma masti, bolesti gušterače, upalne bolesti creva),
  3. nasledne bolesti (cistična fibroza, galaktozemija, Vilsonova bolest),
  4. virusne bolesti (hepatitisi).

 

 

Vremenska prognoza
Mist
2 Beograd