Četvrtak 22. feb 2024.
kafa

Nećete verovati na koji način KAFA GOJI - Nije zbog sastojaka, ali ovo može da vas KOŠTA DOBRE LINIJE

Foto: Youtube printscreen/ My kitchen Tanja
Veoma je važno da ukoliko ste ljubitelj kafe, pijete ovaj napitak nakon doručka ujutru. Doručak mora biti zdrav i dobro izbalansiran, recimo jaja sa nekom salatom i integralnim hlebom. Nakon toga tek možete preći na kafu. Ukoliko ipak pijete ovaj napitak na prazan želudac, tada ste lažno siti i može se desiti da preskočite obrok, a da zatim za sledeći pojedete mnogo veću količinu hrane, što dalje vodi ka slabljenju metabolizma i probave.

Kafa je napitak sa kojim mnogi započinju dan i ne mogu da zamisle dan bez nje. Međutim, ukoliko preterate može doći i do nekih neželjenih dejstava. Preporuka je da u toku dana ne popijete više od tri šoljice ovog napitka. 

Gojenje

Unos kafe ponekad nam imitira osećaj sitosti. Kada popiju kafu, neki ljudi će se osećati sito i možda će preskočiti doručak, užinu ili neki drugi obrok. Ali kada efekat kofeina naglo prestane, stomak je potpuno prazan i dobićete pravi napad gladi. Zbog toga će prvi sledeći obrok biti mnogo obilniji nego što bi trebalo, jer ćete pregladneti.

Kafa
Kafa
Foto: Profimedia

Dugoročno, ovakav unos kafe dovešće do gojenja, jer čas "varate" stomak da je sit, čas jedete prekomerno, što nikako nije zdravo.

Mirisna PROJA, može i za DORUČAK I VEČERU - Bakin recept tradicionalne SRPSKE zamene za hlebproja, Bakini recepti

Mirisna PROJA, može i za DORUČAK I VEČERU - Bakin recept tradicionalne SRPSKE zamene za hleb

Jaja NISU ZDRAVA ukoliko se kombinuju sa OVIM NAMIRNICAMA - Svi zdravstveni benefiti padaju u vodujaja

Jaja NISU ZDRAVA ukoliko se kombinuju sa OVIM NAMIRNICAMA - Svi zdravstveni benefiti padaju u vodu

"Kriza" bez kafe

Znaci zavisnosti kada niste popili kafu biće glavobolja, smanjen nivo energije, pospanost, ali i depresija i simptomi nalik gripu. Otežaće vam koncentraciju naročito ako ste na poslu, i ako se ovako osećate svakog jutra, morate hitno da smanjite unos kofeina.

Neregularan menstrualni ciklus

Verovatno niste znali da kafa može da se umeša i u ovaj problem? Nutricionistkinja Ebi Vičil kaže da neregularan, ili čak izostali ciklus, može biti znak unosa prevelike količine kafe.

Posebno žene na dijeti, koje 'varaju' želudac da je sit ili koriste kafu da bi imale više energije, imaju ovaj problem. Kafa na prazan stomak utiče na hormone, posebno na kortizol. On je ujutru visok, a kada nismo uneli hranu spustiće nam se šećer, zbog čega će telo lučiti još više kortizola. Jako visok nivo kortizola poslaće mozgu signal da obustavi sve procese koji nisu važni jer je u navodnoj opasnosti. Nažalost, među njima je i deo reproduktivnog sistema organa, jer mozak neće dozvoliti da se potencijalni fetus nađe u opasnosti.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd