Lenja pita na KAŠIKU - Posna, BEZ MIKSERA i muke, jedan sastojak joj daje posebnu aromu, deca je obožavaju
Zaboravite na komplikovane recepte, ova brza jednostavna posna lenja pita koja se pravi bez miksera i gde se potrebni sastojci mere na "kašiku", biće pravi izbor za sve sladokusce.
Ukoliko ste ljubitelj jednostavnih, a ukusnih poslastica, ova posna lenja pita će vas oduševiti. Bez miksera, bez vaganja, sve se od sastojaka meri na "kašiku, a priprema ove pite je toliko laka, da ćete je sa zadovoljstvom praviti iznova i iznova.
Savršena je uz jutarnju kafu ili popodnevni caj, a njen miris će ispuniti vašu kuću toplinom domaće poslastice.
- Sastojci:
- 1,200 kg, jabuke oljušćene
- sok od 1 isceđenog limuna
- 5 kašika šećera
- 100gr seckanih oraha
- 100 gr suvog grožđa 1
- kašičica cimeta
- Biskvitno testo:
- 450 ml mineralne vode
- 1 kašika sode bikarbone
- 2 kesica vanilinog šećera
- 13 do 15 kašika šećera
- 15 kašika brašna
- 2 kašike griza
- 13 kašika mlevenog oraha
- 1 kašičica cimeta
Priprema:
Oljušćene jabuke izrendajte na krupnijoj strani rendi. Izrendane jabuke stavimo u tiganj, uz dodatak soka od jednog isceđenog limuna, zatim dodajemo pet kašika šećera. Jabuke zajedno sa šečerom ispržiti tako da ispari višak tečnosti iz jabuke.
Nakon što ispari višak tečnosti, dodajemo 100 grama oraha, 100 grama suvog grožđa i jednu kašičicu cimeta. Sve to sjediniti i skloniti sa vatre da se fil prohladi.
Priprema biskvitnog dela počinje stavljanjem 450 ml mineralne vode u činiju, zatim dodajemo jednu punu kašiku sode bikarbone, dve kesice vanilinog secera, 13-15 kasika kristal šećera i žlicom sjedinimo kako bi se šećer rastopio.
U smesu dodati 15 kašika brašna i sve to zajedno uz mešanje ponovo sjediti. Dodajemo dve kasike griza i 13 kašika mlevenih oraha. Kao dodatak stavljamo jednu kašičicu cimeta, radi punijeg ukusa. Sve promešati da biste dobili smesu koja je kompaktna.
Koristimo tepsiju kalup u koju stavljamo polovinu biskvitne smese. Petnaestak minuta je sasvim dovoljno da se uz već zagrejanu rernu "uhvati biskvitni deo". Nakon što je "uhvatilo koricu", dodajemo pripremljeni fil od jabuka preko.
Kada fil rasporedite dodajemo drugi deo biskvitnog testa i vraćamo ga rernu na petnaestak minuta da biste ravnomerno ispekli i gornji biskvitni deo.
Kada se kolač ispeče ostavimo ga neko vreme da se ohladi. Skidamo kalup i dekorišemo šećerom u prahu po želji.
Prijatno!