Letnja poslastica kojoj nećete odoleti: Mafin od čokolade i višnje se topi u ustima
Ova poslastica nije samo ukusna, već i veoma jednostavna za pripremu. Recept ne zahteva posebno kulinarsko umeće, pa je savršen i za početnike i za one koji žele brz
Ukoliko ste u potrazi za desertom koji će zadovoljiti vašu želju za slatkim, a istovremeno doneti dašak osveženja, mafini od višnje i mlečne čokolade nameću se kao pravi izbor.
Sočnost zrelih višanja i nežna slast čokolade spajaju se u harmoniju ukusa koja osvaja već pri prvom zalogaju.
Neophodni sastojci:
-2 šolje brašna
-1 šolja šećera
-½ šolje kakao praha
-1 kašičica sode bikarbone
-½ kašičice praška za pecivo
-½ kašičice morske soli
-½ šolje biljnog ulja
-1 šolja mleka
-2 jaja
-1 kašičica ekstrakta vanile
-1 šolja očišćenih višanja (svežih ili iz zamrzivača)
-100 g mlečne čokolade (izlomljene na sitne komade)
Priprema:
Na samom početku uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni, a kalupe za mafine pripremite tako što ćete ih obložiti korpicama ili blago nauljiti i posuti brašnom.
U većoj činiji sjedinite suve sastojke, kao što su brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi, pomoću miksera, umutite šećer, jaja i ulje, zatim dodajte mleko i ekstrakt vanile, pa sve dobro promešajte.
Postepeno umešajte suve sastojke u tečnu smesu, mešajući lagano dok se ne dobije ujednačena masa. Na kraju dodajte višnje i komadiće čokolade, vodeći računa da ih nežno umešate kako bi ostali ravnomerno raspoređeni.
Pomoću kutlače ili kašike rasporedite smesu u pripremljene kalupe – otprilike do tri četvrtine njihove zapremine. Mafine pecite 15 do 20 minuta, odnosno dok ne dobiju čvrstu koricu i karakterističan oblik.
Nakon pečenja, ostavite ih da se kratko prohlade, a zatim uživajte u savršenom balansu osvežavajućih i slatkih nota.