Sreda 29. nov 2023.
vakcina

U SRBIJI RASTE BROJ OBOLELIH OD MALIH BOGINJA! Posledice manje vakcinisanih protiv morbila mogu biti KATASTROFALNE

Foto: Shutterstock
Neophodna je vakcinacija protiv malih boginja u Srbiji

Zimski virusi napunili su čekaonice domova zdravlja i ispraznili vrtiće i škole. Aktuelni su respiratorni, rino, stomačni virusi, ovčije boginje, šarlah...

Srbija je, nažalost, na dobrom putu da je opet zadesi epidemija malih boginja.

Procenat vakcinisanih MMR vakcinom koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeola iznosi 74,8 odsto, a za kolektivan imunitet potrebno je 95%, upozoravaju iz Instituta "Batut".

U SLUČAJU ZEMLJOTRESA OVO PRVO URADITE: Pravila koja se uče napamet kako biste SPASILI ŽIVU GLAVU

U SLUČAJU ZEMLJOTRESA OVO PRVO URADITE: Pravila koja se uče napamet kako biste SPASILI ŽIVU GLAVU

IMATE PROBLEM SA ČIŠĆENJEM? Evo KAKO da napravite savršen RASTVOR za FUGE - biće kao NOVE

IMATE PROBLEM SA ČIŠĆENJEM? Evo KAKO da napravite savršen RASTVOR za FUGE - biće kao NOVE

Neslavni rekord, prema podacima "Batuta" od prethodnih godina, drži Novi Sad sa svega 24 odsto.

Zbog trenutne situacije stižu upozorenja.

- Nije pitanje da li će nam se vratiti morbili, već je samo pitanje kada. Ja se ne bih iznenadio da to bude vrlo brzo, a roditelji treba da budu svesni da je njihovo dete ranjivo, ako nije dobilo na vreme vakcinu - naglašava prof. dr Miloš Marković iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju pri Medicinskom fakultetu u Beogradu.

- Kada dođe do epidemije malih boginja, bolest se vrlo brzo širi u populaciji koja nije vakcinisana ili nije prebolela bolest, mi smo imali jednu takvu situaciju baš pred pandemiju. Na žalost, imali smo 15 smrtnih slučajeva, veliki broj hospitalizovanih - kaže dr Dragoslav Popović iz Udruženja za javno zdravlje Srbije, a prenosi RTS.

dete, boginje
Foto: Profimedia/ilustracija

Male boginje su ozbiljna virusna infekcija koja može uticati na zdravlje, rast i razvoj dece. Osim direktnih posledica infekcije na organizam, koje mogu biti i smrtonosne, virus malih boginja takođe slabi imuni sistem i čini decu podložnijom drugim zaraznim bolestima poput upale pluća i dijareje, čak i mesecima nakon samog zaražavanja malim boginjama kod onih koji ih prežive. Tokom epidemije malih boginja u Srbiji između 2017. i 2019. godine, bilo je nekoliko hiljada zaraženih i hospitalizovanih i 15 smrtnih slučajeva, od čega četvoro dece mlađe od četiri godine

I Unicef apeluje na vakcinaciju 

Vakcine spadaju u najveća globalna javnozdravstvena dostignuća. Vakcine već više od dva veka bezbedno smanjuju razorni uticaj bolesti poput dečije paralize, malih i davno iskorenjenih velikih boginja, i pomažu deci da odrastaju zdrava i srećna. Zahvaljujući naporima uloženim u imunizaciju širom sveta, deca mogu da hodaju, da se igraju, plešu, uče. Vakcinisana deca postižu bolji uspeh u školi, a pozitivni ekonomski uticaji se osećaju u njihovim lokalnim zajednicama. Procenjuje se da su vakcine danas jedan od najdelotvornijih načina za unapređenje globalnog blagostanja. Deluju kao štit za porodice i zajednice.

Danas postoje vakcine protiv više od dvadeset i pet smrtonosnih bolesti, uključujući i MMR vakcinu koja u dve doze pruža celoživotnu zaštitu od tri virusna oboljenja. Pa ipak, mnoge zemlje širom sveta i dalje imaju problema sa vakcinisanjem celokupne populacije dece. Međutim, Srbija je u privilegovanom položaju jer ima adekvatan broj svih potrebnih vakcina koje su lako dostupne stanovništvu.

vakcina
Foto: Shutterstock

„Iako se čini da smo na korak od izbijanja epidemije malih boginja u Srbiji, ta situacija se može izbeći! Kvalitetne i bezbedne vakcine su dostupne u Srbiji, a pedijatrijskim službama je lakše pristupiti sada nego u periodu pandemije virusa COVID-19 koja je u velikoj meri iza nas“, podvukla je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

„Angažovanje ključnih aktera u procesu imunizacije – zdravstvenih radnika - lekara, pedijatara, medicinskih sestara, stručnjaka iz oblasti javnog zdravlja, ali i roditelja, nastavnika, donosioca odluka – može dovesti do brze vakcinacije onih koji su propustili da prime svoje doze MMR vakcine i time do veće zaštite sve dece, naročito one koja su u najvećem riziku zbog slabog imunog sistema. Na taj način će se smanjiti i rizici od epidemije i bolesti. Pozivamo roditelje da potraže proverene izvore informacija o vakcinama i imunizaciji, da razgovaraju o stvarima koje ih brinu sa zdravstvenim radnicima i donesu pravu odluku na osnovu svih informacija – a to je da odmah vakcinišu svoju decu“, dodala je Kostadinova, a prenosi Unicef portal.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd