Monaški recept za hlepčiće sa maslinama - Savršen kao užina ili dodatak jelu, a odgovara pravilima posta
Iz kuhinje monaha pravo u vašu!
Kuvar iz Hilandara podelio je recept za hlepčiće sa maslinama. Doprinose lakšem prihvatanju pravila posta i ulepšavaju dan svojim ukusom.
Sastojci za testo:
1 kg brašna
kvasac
voda
maslinovo ulje
Za nadev:
masline
crni luk
kečap
Priprema:
Zamesite kilogram brašna sa kvascem i vodom. Pustite da odstoji oko sat vremena. Važno je da testo bude umešeno malo tvrđe od onog za hleb.
Premesite i ostavite još 10 minuta. Odvojite pet identičnih loptica. Razvijte svaku od njih, a pri tome mažite maslinovim uljem sve dok ne počne da se razdvaja pod prstima.
Nadev se pravi od iseckanih, očišćenih maslina. Pomešajte ih sa kečapom i crnim lukom, zatim posolite po ukusu.
Nanesite nadev na testo, pa ga umotajte u rolnice koje se zatvaraju na krajevima.
Pleh premažite maslinovim uljem i pecite na 220 stepeni dok ne porumene. Prijatno!
Sličan recept možete pogledati na linku ispod.