KREMASTA I OSVEŽAVAJUĆA POSLASTICA ZA LETO: Sprema se brzo i nema pečenja
Osim što se priprema bez pečenja, njegova blaga kiselkastost i vazdušasta struktura čine ga neodoljivim čak i onima koji nisu veliki ljubitelji slatkiša.
U letnjim danima, kada je sve podređeno traženju osveženja i lakih ukusa, desert koji ne zahteva paljenje rerne zvuči kao idealno rešenje.
Upravo takav je i ovaj kremasti, mirisni limun čizkejk. Jednostavan za pripremu, lagan za serviranje i savršen za svaku priliku.
Neophodni sastojci
Za podlogu:
-200 g mlevenog keksa
-100 g otopljenog putera
Za krem:
-400 g krem sira
-200 ml slatke pavlake
-100 g šećera u prahu
-Sok i rendana korica jednog limuna
-1 kašičica ekstrakta vanile
Način pripreme:
U dubljoj posudi sjedinite mleveni keks i otopljeni puter, mešajući dok ne dobijete ujednačenu, zrnastu smesu. Dobijenu podlogu utisnite u dno kalupa za tortu prečnika oko 20 cm, vodeći računa da površina bude ravna i čvrsto sabijena. Kalup stavite u frižider kako bi se podloga stegnula dok pripremate krem.
U drugoj posudi umutite krem sir i šećer u prahu sve dok ne dobijete glatku, svilenkastu teksturu. Zatim dodajte slatku pavlaku, sok i koricu limuna, kao i ekstrakt vanile. Nastavite sa mućenjem dok se smesa ne pretvori u lagani, penasti krem.
Izvadite kalup iz frižidera i preko ohlađene podloge ravnomerno rasporedite krem. Površinu pažljivo izravnajte špatulom i vratite čizkejk u frižider na najmanje 2–3 sata, a idealno je da odstoji preko noći.
Pre služenja, po želji ukrasite kriškama limuna koje će dodatno naglasiti citrusne note ovog osvežavajućeg deserta.