Skip to main content
Svrab u međunožju

Naučnici stvorili nove kontraceptivne pilule za MUŠKARCE - evo kako utiču na spermu!

Foto: Profimedia/ilustracija
Medicina sve više napreduje...

Novi lek stvorili su istraživači sa Instituta farmaceutskih nauka "Monaš" u Australiji. 

Pilule funkcionišu tako što blokiraju dva proteina zadužena za oslobađanje sperme, navodi vodeći naučnik istraživanja doktor Sab Ventura. 

ČITAJTE ZDRAVLJE SA LICA: Žućkaste beonjače ukazuju na bolesti žuči, a nos može da otkrije u kakvom je stanju OVAJ organ

- Jednostavno zaustavljaju kontrakciju mišića koji izbacuju spermu napolje - kaže Ventura. 

- Kvalitet sperme i dalje je isti, ceo proces je reverzibilan, muškarci su i dalje zdravi. Lek nije zasnovan na upotrebi hormona, i ne utiče na genetiku muškaraca - dodao je. 

SAMOPREGLED DOJKI - Detaljan priručnik za korak po korak!

Ukoliko poslednja faza razvoja pilula bude bila uspešna, lek bi mogao da se nađe na tržištu za pet do 10 godina, kažu naučnici. 

muški polni organ
Foto: Profimedia

- U suštini, sve zavisi od finansija. Što više novca dobijemo, pre bismo mogli da imamo lek na raspolaganju - kaže Ventura. 

Doktor dodaje da na tržištu postoji velika potreba za muškim kontraceptivnim pilulama kako bi "obe strane mogle da imaju izbor u vezi sa time ko će koristiti kontracepciju". 

- Mnogi muškarci ne žele da zavise od druge strane. Pilule koje su namenjene ženama su vrlo efikasne, ali u svetu u proseku i dalje imamo 80 miliona neželjenih trudnoća godišnje, što znači da je nedovoljno opcija koje bi sve ljude učinile srećnim. Što više opcija, to bolje - dodatna zaštita je uvek poželjna - zaključio je.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd