Skip to main content
male grudi

SAMOPREGLED DOJKI - Detaljan priručnik za korak po korak!

Foto: Profimedia
Korisno je znati.

Istraživanja pokazuju da najčešći karcinom kod žena je karcinom dojke. Ono što ohrabruje u poslednje vreme je to što stopa uspešnog lečenja raste, dok ukoliko se karcinom otkrije u početnom stadijumu uspešnost lečenja je skoro 100%.

Upravo iz ovih razloga jako je bitno raditi redovne preglede kako kod lekara, tako i samostalno. Lekari preporučuju da se samopregledom počne u ranim dvadesetim. Bitno je da se pregled radi uvek u istom periodu ciklusa, kako bismo primetili promene, ukoliko ih ima. Preporučuje se da se pregled radi u poslednjoj sedmici ili poslednji dan ciklusa.

MAGIČNA ŽALFIJA: Lekovita biljka koja smiruje upalu sluzokože i čisti organizam od toksina (RECEPT)

Da biste na pravi način uradili samopregled pogledajte korak po korak kako to uraditi.

pregled dojki
pregled dojki
Foto: Profimedia

1. korak

Posmatrajte grudi u ogledalu sa rukama pored tela ili na bokovima. Prvo obratite pažnju na bradavice, da li su proporcionalne. Bitno je da ne postoji, od pregleda do pregleda, promena položaja bradavice. Obratite pažnju na oblik grudi i kožu. Ukoliko su dojke uobičajene boje, veličine i oblika, odnosno ukoliko su proporcionalne jedna drugoj, bez većih razlika u veličini i vidljivih otoka, onda nemate razloga za brigu.

2. korak

Potrebno je da podignete ruke iznad glave i obratite pažnju na iste stvari kao u prvom koraku.

OSTEOARTRITIS: Višak kilograma pravi velike probleme zglobovima, kolena su najugroženija!

3. korak

Treći korak podrazumeva fizički pregled – opipavanje. Podignite levu ruku i opipajte desnom rukom levu dojku, pa zatim levom rukom desnu dojku. Pravite male kružne pokrete dok opipavate dojke. Opipajte celu dojku od vrha ka dnu i sa strane – od ključne kosti do stomaka i od pazuha do dekoltea. Pratite određenu šemu kako biste bili sigurni da niste preskočili neku sekciju. Koristite lagani pritisak za tkivo neposredno ispod kože i jači pritisak da osetite tkivo dojke skroz do grudnog koša.

rak dojke
Foto: Profimedia

HIPOTIREOZA - Odsustvo efekta hormona ŠTITNE ŽLEZDE na ćelije organizma! Evo kako se LEČI

4. korak

Ponovite korak 3 samo u drugom položaju. Možete ležati ili sedeti i ponoviti pažljivo pregled dojki. Jako je bitno da fižički pregled radimo u različitim položajima, kako nam nešto ne bi promaklo. Ovo možete raditi i pod tušem, jer ruke lakše klize preko dojke.

Jako je bitno da znate da samopregled ne može da zameni lekarski pregled ni mamografiju. Zato se savetuje da pregled radite na svakih 6 meseci do godinu dana, ukoliko lekar ne zahteva drugačije.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd