Skip to main content
Lice

ČITAJTE ZDRAVLJE SA LICA: Žućkaste beonjače ukazuju na bolesti žuči, a nos može da otkrije u kakvom je stanju OVAJ organ

Foto: Profimedia
Radost, uzbuđenje, strah - na našem licu se mnogo toga vidi, uključujući i znake bolesti i simptome nedostatka određenih supstanci od vitalnog značaja.

Osmotrite pažljivije svoj lik u ogledalu, jer je on prepun malih poruka koje vam šalje telo.

Sitne bore ispod očiju

Koža je ispod očiju izuzetno tanka i ispod nje se nalazi samo jedan tanak potkožni sloj. Zato se brzo isušuje i na njoj se stvaraju bore od mimike, koje nisu razlog za brigu i mogu da se ublaže pomoću hidratantne kreme. Naglašene bore u ovoj zoni su, međutim, znak da jetra i bešika moraju da se naprežu da bi izbacile štetne materije iz organizma. Pomozite ovim organima tako što ćete ishranu zasnivati na bazama, unositi što više povrća, voća i tečnosti, čime ćete pročistiti bubrege i neutralisati višak kiseline.

Žućkaste beonjače

Da li imate probleme sa žuči? To bi moglo da bude objašnjenje za žućkaste beonjače. Čaj ili tablete sa sporišem (drugi nazivi: željezarka, Verbena officinalis) mogu da pomognu. Ako vam je i ten žućkast, možda je posredi neki poremećaj jetre. Da biste eliminisali mogućnost upale, takozvani hepatitis, obratite se lekaru.

OPUŠTANJE U KADI: Kada vidite koliko kalorija sagoreva, češće ćete ga primenjivati

Ispucali uglovi usana

Oni su znak da treba da jedete više mesa, ribe, mlečnih proizvoda kao i namirnica od integralnog brašna. Ove namirnice su bogate vitaminom B2, koji vam, očigledno, nedostaje. On je neophodan da bi ćelije apsorbovale energiju iz masti, ugljenih hidrata i belančevina. Znaci nedostatka vitamina B2 su i upale usta, ždrela i vezivnog tkiva.

ispucale usne
Foto: Profimedia

Crven ili plavičast nos

Crvenilo i plavkastocrveni vrh nosa mogu biti znak funkcionalne dispepsije želuca, koju ćete prepoznati po nadimanju, grčevima u stomaku i prolivu. Savet: izbegavajte sirovu i ljutu hranu. Vodite knjigu ishrane nekoliko nedelja i lako ćete ustanoviti koje namirnice smetaju vašem želucu. Kod akutnih tegoba delotvorni su biljni lekovi nana, anis i komorač.

HIPOTIREOZA - Odsustvo efekta hormona ŠTITNE ŽLEZDE na ćelije organizma! Evo kako se LEČI

trepavice
Foto: Profimedia

Otečeni kapci

Uzroci mogu biti različiti. Ako je oko došlo u dodir sa kremom ili je bilo izloženo promaji, najverovatnije je reč o upali vežnjače. Alergijska reakcija takođe dolazi u obzir, a ako ni to nije u pitanju, možda je razlog poremećaj limfotoka. Ako ne pomažu ni specijalne kreme za oči niti oblozi i ako su vam donji kapci redovno otečeni, treba da pregledate bubrege. Nasuprot tome, naglašeno i dugotrajno oticanje gornjih kapaka može biti znak slabog srca.

METEOROPATIJA: Sada znamo kako VREME može da utiče na naše raspoloženje i zdravlje!

Čvorići na ušima

Mala zadebljanja na jednom ili na oba uha mogu da ukažu na oboljenje srca, pluća ili jetre. Poremećaj metabolizma masti takođe može prouzrokovati stvaranje žućkastih čvorića na ušima i očnim kapcima. Potrudite se da smanjite unos holesterola, čime ćete znatno smanjiti i rizik od oboljenja kardiovaskularnog sistema. To ćete najlakše postići tako što ćete unositi više svežeg povrća, konzumirati morsku ribu dva puta nedeljno i jesti manje mesa i sira. Kad god je moguće, za kuvanje koristite biljna ulja, a ne puter.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd