TRADICIONALNO SRPSKO JELO na koje su svi zaboravili - Preukusan doručak dolazi sa Kosova i Metohije, a evo kako se pravi
Da li ste jeli filiju? Ukoliko niste, evo šta ste propustili!
Prilikom pripreme hrane neophodno je uložiti ljubav, a ona je najveća kada pripremamo domaća jela. Predstavljamo vam filiju, jelo sa Kosova i Metohije, srca Srbije.
Sastojci:
- 3 jaja
- 7 dl vode
- 500 g brašna
- so po ukusu
- 400 g kajmaka
- ulje
Priprema:
Umutite jaja mikserom. Naizmenično dodajte vodu i brašno dok ne dobijete gustu smesu bez grudvica. Smesi pridružite so po ukusu.
Zagrejte rernu na 250 stepeni, ali samo gornji grejač. Tepsiju u kojoj ćete peći filiju dobro podmažite uljem.
Sipajte kutlačom smesu u tepsiju, da pokrije celo dno, i stavite da se peče. Rešetka za pečenje treba da bude visoko postavljena, skroz do grejača. Pecite prvi sloj dok ne krene da dobija boju. To traje otprilike 3 do 5 minuta, u zavisnosti od jačine grejača.
Izvadite tepsiju, premažite jednom kašikom kajmaka, pa ponovo sipajte sloj testa. Vratite tepsiju da se zapeče novi sloj. Ponovite postupak sa testom i kajmakom dok god ne potrošite svu masu. Poslednji sloj testa ne treba premazivati kajmakom.
Pečenu filiju (rednicu ili maslenicu) izvadite iz rerne i ostavite da se malo prohladi. Isecite na kocke željene veličine. Prijatno!