Nije meso! Ovo je bilo OMILJENO Karađorđevo JELO, idealno za dane posta koji su pred nama, stari srpski specijalitet
Papula, ili medžganik, kako ga zovu u Rasinskom okrugu, je jelo koje se spremalo od davnina, a veruje se da je bilo Karađorđevo omiljeno jelo.
Pasulj je bio jedna od najkorišćenijih namirnica i naši preci su ga rado kuvali barem jednom nedeljno. Pravio se u raznim varijantama, a jedna pomalo zaboravljena je medžganik, poznatiji kao papula ili meljani pasulj.
Papula, ili medžganik, kako ga zovu u Rasinskom okrugu, je jelo koje se spremalo od davnina, a veruje se da je bilo Karađorđevo omiljeno jelo. To je dobro raskuvan, pa izgnječen pasulj. Za medžganik se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je da to bude - beli.
Sastojci:
- 500 grama belog pasulja tetovca
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 dl ulja
- aleva paprika
- biber
- so
Priprema:
Potopite beli pasulj u vodu da prenoći. Ocedite ga, staviti drugu vodu da se kuva, kad provri ponovo ocediti. Prelijte novom mlakom vodom i nastavite sa kuvanjem. Skuvan pasulj procedite i ispasirajte.
Pasulj začinite solju i biberom, dodajte malo vode u kojoj se kuvao i izmiksajte, kako biste dobili finu glatku masu.
Očistite i sitno iseckajte crni luk i beli luk. Propržite ih na ulju a zatim dodajte izmiksan pasulj. Ukoliko ne volite beli luk možete i bez njega da pripremite ovo jelo.
Promešajte, kratko propržite i dodajte dve kašičice aleve paprike. Vodite računa da paprika ne pregori jer će poprimiti gorak ukus.