Recept za aromatični PUNJENI SOMUN - Iznutra dve vrste sira, a spolja specijalni preliv koji im da je posebnu boju, miris i ukus
Jelo idealno za obilniji doručak ili raniju večeru. Nije komplikovano samo pratite uputstvo u tekstu i na videu.
Predstavaljmo vam recept za punjeni somun. Jelo koje može izazvati grižu savest, ali ćete uživati u svakom zalogaju.
Evo kako se priprema i šta vam je potrebno za ovaj doručak ili večeru.
Sastojci:
- 30 g kvasca
- 350 ml vode
- 100 ml ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 800 g brašna
Preliv
- 100 ml ulja
- beli luk, so, biber, slatka i ljuta crvena začinska paprika
Fil
- 300 g mrvljenog sira
- 300 g rendani sir koji se topi
Priprema
U 250 ml vode, dodajte 30 grama kvasca, ravnu kašiku šećera i dve kašike brašna. Razbijte sve žicom i dodajte 100 ml ulja i 300 grama brašna, jednu kašičicu soli i sve dobro sjedinite, dodajte zatim još sto ml vode i razvijte žitko (retko) testo.
Ostavite testo da odstoji u činiji 15 minuta, a zatim dodajte još brašna i zamesite testo srednje čvrstine. Koristite ruke da sve dobro sjedinite, a zatim ga premažite obilno uljem i pokrijte da odstoji na toplom još 30 minuta.
Nakon pola sata izručite testo na površinu na koju ste sipali brašno, a zatim ga podelite na 6 jednakih delova. Bez velikog premasivanja obrazujte 6 jufkica. Zatim razvucite jednu po jednu i ostavljajte ih po strani dok ne razvučete svih 6 jufki. Uzmite rendani sir koji se topi i mrvljeni sir i filujte njima svaku jufku, a zatim je preklopite na pola.
Poređajte svaku jufku na površinu na koju ste posulli brašno, ostavite da odstoji 15 minuta pokriveno.
Dok testo stoji spremite aromatični preliv za pogačice.
Zgnječite nekolio čeneva belog luka, dodajte jednu kašičicu slatke i jednu ljute paprike, jednu kašičicu soli i malo ulja. Premažite svaku jufkicu sa ovim prelivom i stavite na prevrnuti pleh da se peku.
Pleh prevrnite i stavite na dno rerne, a zatim ga ostaviti da se zagreje zajedno sa rernom, uključite je na 220 stepeni.
Peći na 220 stepeni /12-15 minuta.
Detaljnije na videu kanala Kuhinja Valentina Mašković gde ćete pronaći još dosta dobrih recepata.