Originalan recept za ŠOPSKU SALATU - Dodatak jelima koji Srbi obožavaju sada može biti deo i vaše trpeze
Omiljena salata našeg naroda je laka za spremanje, a nezaboravanje deo glavnog obroka!
Šopska salata vodi poreklo iz Šopluka, kom pripada jugoistočni deo naše zemlje. Vrlo je popularna u restoranima, a kod kuće skoro nikada ne ispadne isto. Evo načina da se to popravi.
Sastojci:
- 3 srednja paradajza
- 2 veća krastavca
- crvena paprika
- žuta paprika
- ljubičasti luk
- 2 g ljute mlevene crvene paprike
- so
- biber
- ulje
- 150 g feta sira
- jabukovo sirće
Priprema:
Paradajz i oljušteni krastavac isecite na sitno. Isto učinite sa paprikama i lukom. Sve stavite u jednu činiju.
Najpre pridružite sitno isečen feta sir, pa promešajte.
Kod šopske salate su začini ključni. Ukoliko propustite neki od koraka, ukus neće biti isti. Obratite pažnju na sledeća upustva.
Najpre začinite ljutom mlevenom crvenom paprikom, s kojom se ne sme preterati. Zatim, dodajte samo prstohvat soli i bibera.
Sledi jabukovo sirće, nek vam mera bude otprilike mala šolja kafe. Zatim, pospite malo ulja sa vrha. Sve dobro izmešajte i stavite da se stegne u frižideru. Prijatno!